Ugrás a tartalomra

Az ünneplés és az emlékezés mindenkié!

2017. június 28. szerda
Olvasóinktól kaptuk a hírt, hogy a június 17-i, a Budapestről kitelepítettekre való megemlékezést a kerületi rendőr, tűzoltó és mentős nap zajai zavarták meg. Az önkormányzat az egyenruhások munkájának megbecsülése mellett fontosnak tartja, hogy mindenki méltón emlékezhessen.
Az ünneplés és az emlékezés mindenkié!

Június 17-én a Játék utcai evangélikus templom kertjében tartott megemlékezést a POFOSZ (Magyar Politikai Foglyok Szövetsége) a budapesti kitelepítések 66. évfordulója alkalmából. A templom kertjében található emlékműnél tiszteletét tette Boross Péter volt miniszterelnök, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Szabolcs Attila, országgyűlési képviselő és Zugmann Péter, Budafok-Tétény alpolgármestere is. A szomorú főhajtásnak helyet adó kert szomszédságában, a Piactéren a kerületi tűzoltók, mentősök és rendőrök tartottak családi napot szituációs bemutatókkal, kvízzel és koncerttel.

Az önkormányzat – bár nem saját rendezvényéről van szó – előrelátóan tájékoztatta mind a két felet a párhuzamos rendezvényről, hogy a POFOSZ és meghívottai méltón hajthassanak fejet a szomorú események áldozataira emlékezve, az egyenruhások és a közönség pedig felhőtlenül szórakozhassanak, feledve a sokszor életveszélyes helyzetekkel is terhelt hétköznapjaikat. Sajnos többen panaszkodtak, hogy a koszorúzás csöndjét megzavarta a piactéri rendezvény. Az egyenruhások családi napja előre le volt szervezve, a fellépőkkel megkötött szerződései miatt nem volt lehetőség a programok teljes módosítására. Az önkormányzat kérésére a saját programjaikat azonban  jó szándékkal úgy alakították, hogy a lehető legkevésbé zavarják a templomkertben emlékezőket. Sajnáljuk, hogy ennek ellenére a Budapestről kitelepítettekre való emlékezés résztvevői közül néhányan úgy érzik, megsértették a megemlékezést. Az önkormányzat sajnálja, hogy a rendezvények a szervezők, valamint az önkormányzat legnagyobb segítő szándéka ellenére is áthallatszottak. Azon vagyunk, hogy jövőre ne fordulhasson ilyesmi elő.