Ugrás a tartalomra

Az összefogás ereje

2020. október 28. szerda
Az Ökumenikus Segélyszervezet adománygyűjtő kampányt szervez
Az összefogás ereje

A hosszú évek óta fokozódó gazdasági válság, az emelkedő élelmiszer- és energiaárak mellett a járvány következményei is küzdelmes helyzet elé állítják a nehéz körülmények között élő kárpátaljai családokat. Sokuknál, különösen az időseknél, állásnélkülieknél és a nagycsaládosoknál hiányzik a téli tüzelő és az ennivaló, de a gyermekek fejlesztése is hiányt szenved. Az Ökumenikus Segélyszervezet, amely itthon a tanévkezdésre kétezer kisdiák táskáját pakolta tele iskolaszerekkel, októberben pénzadománygyűjtő kampányt szervez a kárpátaljai rászorulók megsegítésére. A szervezet a beérkezett támogatásokból élelmiszert és tűzifát juttat a rászorultaknak, és az egész évben működő, gyermekek felzárkózását elősegítő programot finanszírozza.

Az összefogás ereje

– A Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) idén 30 millió forinttal segíti a rászorultakat, és emellett elindul a lakossági adománygyűjtés is. A segélyprogramot hívásonként 250 forinttal a 1353-as adományvonalon lehet támogatni. Nagyobb összeggel a www.segelyszervezet.hu honlapon, vagy a 11705008-20464565-ös adományszámlára utalással, „Kárpátalja” megjelöléssel nyújthatnak segítséget – mondta Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója a hónap elején megrendezett sajtótájékoztatón, amelyen Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó jószolgálati nagykövet is részt vett.

A szervezet vezetője hozzátette: a kormány nemrégiben egészségügyi eszközökkel, ötven lélegeztetőgéppel támogatta a kárpátaljai magyarságot, melynek szétosztását a segélyszervezet munkatársai végezték. Most rajtuk a sor a tényleges segítségnyújtásban, ezért nagyon várják, hogy minél többen felhívják az 1353-as adományvonalat.

– 15 telefonhívás egy gyermek fejlesztő foglalkozását fedezi. Negyven hívás egy hónapra elegendő élelmiszercsomagot jelent egy bajba jutott család számára, 130 hívásból pedig tüzelőadomány jut a leghidegebb hónapokra – világította meg a „sok kicsi sokra megy” jelentőségét Gáncs Kristóf, a segélyszervezet kommunikációs igazgatója.

Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy idén a huszonhárom megyei jogú városból tizenkettő adta össze a 30 millió forintos támogatást. Mint mondta, az MJVSZ az ukrajnai konfliktus kirobbanása óta részt vesz a kárpátaljaiak segélyezésében.

A vezető, aki egyben Kaposvár polgármestere is, kiemelte: a segélyszervezet munkatársai nemcsak ahhoz értenek, hogy az adományokat a leginkább rászorultakhoz eljuttassák, de sok esetben arra is képesek, hogy elindítsák a nehéz helyzetben élőket az öngondoskodás útján. Céljuk, hogy ne csak átmeneti segítséget nyújtsanak a bajbajutottaknak, hanem kiutat is mutassanak a szegénységből.

Az évek óta sikerrel megrendezett Beregszászi Jótékonysági Félmaratonról Kovács Koko István, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete beszélt. Idén a közös futást a járvány miatt nem tudják megtartani, de terveik szerint két külön helyszínen ugyan – a Margitszigeten, illetve a beregszászi Barátság Stadionban –, de azonos időben futnak majd virtuálisan összekapcsolódva.

Az olimpiai bajnok ökölvívó a Városházi Híradó érdeklődésére válaszolva elmondta: az ő munkája többnyire a kommunikációról és a sportról szól, de emellett még rengeteg olyan feladat adódott az elmúlt tizenhat év alatt, amelyben nagy örömmel vett részt. Többek között Etiópiában a vízellátásról gondoskodtak, Üzbegisztánban családsegítő központot avattak, Afganisztánban több általános iskolát adtak át, és az erdélyi nagy árvíz utáni helyreállítási munkákban is részt vettek. Homokzsákokat pakolt, amikor Dunabogdány környékén árvíz volt, advent idején pedig sportoló barátaival mézeskalácsot süt, ahogy a segélyszervezet másik jószolgálati nagykövete, Lévai Anikó is.
Október 8-án a terveknek megfelelően megrendezték a rendhagyó futóversenyt, amelyen nyolc beregszászi általános iskola diákjai „csatlakoztak” a budapesti futókhoz, hogy – ha csak virtuálisan is – együtt sportolhassanak Kokóval.

(Tamás Angéla)