„AZ ORVOSOK ÉS ÁPOLÓK IS A FORRADALOM HŐSEI VOLTAK” – ’56-os megemlékezés Újbudán, budafok-tétényi részvétellel

2017. október 19. csütörtök
Az eseményen részt vett és koszorút helyezett a hősök emlékművénél kerületünk országgyűlési képviselője, Szabolcs Attila, és Budafok-Tétény alpolgármestere, Németh Zoltán is.
„AZ ORVOSOK ÉS ÁPOLÓK IS A FORRADALOM HŐSEI VOLTAK” – ’56-os megemlékezés Újbudán, budafok-tétényi részvétellel

Az utcákon harcoló forradalmárok mellett a hivatásukat végző orvosok, ápolók és nővérek, valamint a hozzájuk csatlakozó önkéntesek is az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei voltak - mondta Gulyás Gergely csütörtökön, a 11. kerületi Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban tartott megemlékezésen.

 

A koszorúzási ünnepségen a Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta, amíg a forradalmárok az utcán harcoltak Magyarország függetlenségéért, addig az orvosok, ápolók és önkéntesek a kórházakban, mentőautókban küzdöttek a forradalmárok életéért.

 

"A MAGYARSÁG 1956-BAN AZ EGYIK LEGTISZTÁBB FORRADALMÁVAL MUTATOTT PÉLDÁT SZABADSÁGSZERETETBŐL, BÁTORSÁGBÓL ÉS ÖNFELÁLDOZÁSBÓL."

 

Tették mindezt a háborús körülmények, a betegszállítás nehézségei és megfelelő eszközök hiánya mellett, hivatástudatból és hazaszeretetből táplálkozó elkötelezettséggel és áldozatvállalással – húzta alá a Fidesz frakcióvezetője. Gulyás Gergely megemlékezett a koncepciós perbe fogott és kivégzett fiatal orvosról, Tóth Ilonáról is. A frakcióvezető szerint az ő elítélésével akarta Kádár János valamennyi 1956-os hős orvos és ápoló nevét bemocskolni. A magyarság 1956-ban az egyik legtisztább forradalmával mutatott példát szabadságszeretetből, bátorságból és önfeláldozásról – mutatott rá a kormánypárti politikus. Gulyás Gergely szólt arról is, hogy az 1956-os forradalomban is a fiatalság vállalta a vezető szerepet és mutatott irányt a nemzet függetlensége és megmaradása felé vezető után.

Amikor 1956 hősei előtt hajtunk fejet, akkor fejet hajtunk az orvosok, az ápolók, a mentősök és az önkéntesek előtt is, akik 61 évvel ezelőtt hivatásuk gyakorlásával segítették a forradalom ügyét – szögezte le Gulyás Gergely, hozzátéve, ők is 1956 hősei, a forradalom az ő áldozatvállalásukkal teljes.

 

Szabolcs Attila, Budafok-Tétény és Újbuda országgyűlési képviselője a saját gyermekkori emlékeit elevenítette fel. Tizenegy évesen - a gellérthegyi óvópincéből kikerülve - a harcok szünetében a Fehérvári úti vásárcsarnok helyén álló egykori piacon árulta a Kossuth-címereket, miközben családja az elesettek temetéséről gondoskodott.

 

A megemlékezés végén a kórház kertjében felállított kopjafánál virágokat és koszorúkat helyeztek el a résztvevők, köztük kerületünk országgyűlési képviselője, Szabolcs Attila és Budafok-Tétény alpolgármestere, Németh Zoltán. A rendezvény zárásaként levetítették a Látlelet egy kórházról - Tétényi - 1956 című dokumentumfilmet.

 

Forrás: MTI, www.ujbuda.hu

Fotó: fidesz.hu