Ugrás a tartalomra

Mentés tűzön-vízen át - Videóval frissítve!

2020. augusztus 11. kedd
Az Év tűzoltójának választották Zolta Tibor századost
Mentés tűzön-vízen át - Videóval frissítve!

Tűzből, vízből és akár jégről is képes életeket menteni a nemrégiben az Év tűzoltójának választott Zolta Tibor tűzoltó százados, aki közel két évtizede nemcsak tűzoltóként, de mentőápolóként is dolgozik. A vírushelyzet miatt szinte minden átadóünnepség elmaradt, illetve későbbi időpontra tolódott, így Zolta Tibor sem vehette még át ünnepélyes keretek között a neki ítélt rangos kitüntetést, amellyel eddigi pályafutását értékelték.

Az érdi tűzőrség tűzoltójával, vagy ha úgy tetszik, a Budafoki Mentőállomás mentőápolójával a kettős hivatásról beszélgettünk.

– Állandó odafigyelés szükséges a mentések során, de már azt megelőzően a száguldó, szirénázó tűzoltó-, illetve mentőautóban is. Hogyan végzi pontosan a munkáját?

– Általában tudunk segíteni, és az eredmény szinte azonnal látszik is. Ezenkívül mindkét szakma nagy megbecsültséget élvez az emberek körében, naponta érezzük, hogy szeretnek bennünket. Ez olyan erős visszacsatolást jelent és olyan pozitív értelemben vett „függőséget” alakít ki, hogy nagyon könnyű az esetleges nehézségeken átugrani. Ha újrakezdhetném, most is ezt a pályát választanám, csak annyi különbséggel, hogy már tizennyolc éves koromban.

– Hogy tud két különböző helyen és más-más munkaterületen maximumot nyújtani?

– Harmincévesen váltottam és lettem mentőápoló Budafokon, majd egy véletlen folytán Érdre kerültem, ahol tűzoltónak álltam, de a mentőápoló állásomat sem adtam fel egészen. Érden otthon vagyok és Budafokon is jól érzem magam, ezért nem jutott eszembe, hogy bármelyiken is változtassak. A tűzoltóságnak köszönhetem, hogy a HUNOR Mentőszervezet tagja lehetek, ezért kaphattam vízimentő-, illetve búvárkiképzést is. Ez a katasztrófavédelmi csapat a világon bárhol segít a bajbajutottakon, legyen az árvíz, rendkívüli hóhelyzet vagy romok alóli kutatás-mentés. A mentőknél is nagyon rendesek velem a kollégák, alkalmazkodnak a szabadnapjaimhoz, így képes vagyok náluk félállásban dolgozni. A munkáimat azonban csak azért tudtam jól elvégezni, mert a családom, három lányom és elsősorban a feleségem lehetővé tette.

– Két éve egy elsősegélynyújtási projekt kapcsán komolyabban is részt vesz a tűzoltók oktatásában.

– A tűzoltó és a mentő munkám szerencsésen összeért. Nem a mentők helyettesítése a cél, hanem az, hogy addig is ellátást kapjanak a rászorulók, amíg oda nem ér a szakszerű segítség. Ez különösen akkor fontos, amikor a mentőknek esélyük sincs hozzáférni a sérültekhez, nem tudnak beavatkozni, például amikor valaki egy mély kútba esett vagy beszorult egy összetört autóba. Ezzel a képzéssel a tűzoltók tudását, szakértelmét szeretnénk magasabb szintre emelni.

(Tamás Angéla)

Forrás: https://www.facebook.com/pg/bmokf.hivatalos/photos/?tab=album&album_id=3061072710613347