Ugrás a tartalomra

Az aradi vértanúkra emlékeztek

2018. október 09. kedd
A Baross Gábor Telepi Polgári Kör szervezésében a helyi általános iskola diákjainak közreműködésével emlékeztek a tizenhárom aradi vértanúra a Donát-hegyi emlékhelynél.
Az aradi vértanúkra emlékeztek

A Donát-hegyi emlékhelynél szervezett ünnepi megemlékezés résztvevőit, köztük Zugmann Péter alpolgármestert Sztavropulosz Szotiriszné, a Baross Gábor Telepi Polgári Kör elnöke köszöntötte.

Vavra Bernadett, a Baross Gábor Általános Iskola ötödik osztályos tanulója Ady Endre Október 6. című versét szavalta el, akit Orbánné Pataki Éva, a Baross Gábor Telepi Polgári Kör ifjúsági tagozatának vezetője készített fel.

A szavalat után Monostoriné Szeleczki Gabriella, a Baross Gábor Általános Iskola történelem tanára tartott ünnepi beszédet, melyben az 1849. október 6-i eseményeket idézte fel: ,, A legtöbben már megírták búcsúlevelüket, de néhányan reggel hat előtt még egy utolsó levelet írnak.” A visszaemlékezésben elmondta, hogy a legtöbben még ekkor sem a saját életükre, hanem hazájukra gondoltak. Damjanich János így fogalmazott feleségéhez írt híres búcsúimájában: „Mindenség ura! Hozzád fohászkodom! (…) Áldd meg Aradot! Áldd meg a szegény, szerencsétlenségbe süllyedt Magyarországot!”

Ambrus Károly tárogató játéka után, Palagyi Lajos Az aradi vértanúk című versét Márkul Levente, a Baross Gábor Általános Iskola ötödik osztályos tanulója szavalta el.

Sisak András tanár úr éneke után ünnepélyesen megkoszorúzták az emlékhelyet.

Az önkormányzat nevében Zugmann Péter, a Budafok-Tétény Baráti Körök Egyesületének nevében Vizi Sándor elnök, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége XXII. kerületi Szervezetének képviselői, a Baross Gábor Általános Iskola pedagógusai, a Baross Gábor Telepi Polgári Kör és ifjúsági tagozata helyezték el a koszorúkat.

A megemlékezést a Szózat eléneklése után mécsesgyújtással zárták.