Ugrás a tartalomra

Az absztrakttól a figurálisig

2017. december 12. kedd
Chopin zenéjére nyílt meg Pállay József festőművész tárlatvezetéssel kísért kiállítása a Haggenmacher Udvar földszinti kiállítótermében, ahol Karsay Ferenc köszöntötte az egybegyűlteket.
Az absztrakttól a figurálisig

A polgármester a képek és a művész méltatása helyett a kettejük életében közös pontokat emelte ki. Mint mondta, hosszú évek óta baráti szálak fűzik Pállay Józsefhez, hiszen azon kívül, hogy nagyjából azonos korúak és mindketten budafok-tétényiek, a tanítást is körülbelül egy időben kezdték el a kerületi iskolákban, sőt egymás gyerekeit is „képezték” a művészet illetve a sport terén.

A képek alkotóját Felényi Péter képzőművész mutatta be a megjelenteknek, aki hangsúlyozta, hogy nem szándékozik művészettörténeti fejtegetésekbe bocsátkozni, mert ki is tudná jobban, mire gondolt vagy mit érzett a festő egy-egy képe megfestésekor, mint maga a művész, ezért beszéde végén erre őt kérte fel. Pállay Józsefről azonban elmondta, hogy művésztanárként 1986 óta a Budai Nagy Antal Gimnáziumban tanít vizuális kultúrát. Diákjai szeretik és tisztelik, kiváló pedagógusi munkáját az önkormányzat Az év pedagógusa kitüntetéssel ismerte el 1993-ban. Művészeti tevékenységéről beszélve kiemelte: a ’80-as években elsősorban absztrakt képeket festett, de már sok éve „minden hangszeren játszik”. Különféle formai és technikai megoldásokat alkalmaz, hol alaposan, minden részletet kidolgozva, naturálisan fest, hol elnagyoltan, vázlatosan rakja fel a színeket a vászonra, és ábrázolása jelzésértékű. Témái változatosak, színhasználata gazdag, elgondolásai sokszor egészen újszerűek.

Hozzátette: a festőművész a csoportos kiállítások mellett számos egyéni tárlaton bemutatkozott már, többek között a Kempinski Galériában, a Gellért Hotel Tea Szalonjában, lakóhelyén a Szt. Kristóf Jazz Galériában, a Rózsavölgyi Közösségi Házban, valamint a Vén Emil Galériában. 2015-ben a Hónap Művészének választották Budafok-Tétényben.

Ezt követően Pállay József köszönetet mondott az est házigazdájának, Wolfgang Barteschnek, segítőinek és a megnyitón rövid zongorakoncertet adó feleségének, a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskolában tanító Németh Anikónak, majd egy rögtönzött tárlatvezetés keretében egyenként bemutatta műveit.

A festőművész közel harminc alkotása december 22-éig, előre egyeztetett időpontban tekinthető meg a Haggenmacher Udvar földszinti kiállító helyiségében. (Tel.: 06 70 577 5262)

(Tamás Angéla)

Fotó: Kocsis Zoltán

 

Az absztrakttól a figurálisig