Ugrás a tartalomra

Átmenetek - Kiállítás a Klauzál Házban

2019. december 16. hétfő
Átmenetek címmel nyílt kiállítás a Klauzál Házban, Góra Orsolya, Mazalin Natália és Halmi-Horváth István alkotásaiból. A tárlatot Nagy T. Katalin művészettörténész nyitotta meg.
Átmenetek - Kiállítás a Klauzál Házban

Az Átmenetek címet kapta az a tárlat, amelyen Góra Orsolya, Mazalin Natália és Halmi-Horváth István bemutatta alkotásait a Klauzál Házban december 5-én.

A kiállítás megnyitása előtt – ahogy azt a Vén Emil Galériában az utóbbi hónapokban megszokhattuk – zenei élményben részesültek az érdeklődők: Juhász Anikó gitárművész és Horváth Misi szájharmonikás adott egy rövid, de átmenetekben gazdag koncertet.

A tárlatot Nagy T. Katalin művészettörténész nyitotta meg, aki a kiállító művészek munkáiról beszélve elmondta: a relativitáselmélet szerint a teret és az időt egy egységként kell kezelnünk, ha meg akarjuk érteni a világban zajló folyamatokat, és Góra Orsolya azokat a festői megoldásokat keresi kitartóan, amelyekkel felmutathatná, érzékeltethetné ezt az egységet. Mazalin Natália művészi elképzeléseit gyakran a kollázstechnika kiaknázásával tudja megvalósítani, míg Halmi-Horváth István művészetének egyik fontos vonása a tér mozgásba lendítése. A kiállítás január 12-ig tekinthető meg a Klauzál Házban.

A Budafoki Könyvtárban huszonöt művész több mint harminc alkotásából nyílt kiállítás december 13-án. A hagyományosan év végén megrendezett tárlatnak immár tizenegyedik alkalommal nyújt otthont a könyvbirodalom galériája. Az ARTÉR Képzőművészeti Egyesület alkotóit és munkáikat a Balogh Rudolf-díjas fotóművész, Drégely Imre méltatta és mutatta be rendkívüli alapossággal. A MOME adjunktusa képzeletbeli tárlatvezetésre invitálta az érdeklődőket, melynek keretében a művészek által használt technológiákra és a különböző technikákkal készült alkotások közös nyelvére is felhívta a figyelmet. A munkákon egyenként végighaladva beszélt a művek témáiról, a kifejezésmódról és a készítő szándékáról, kiemelve azt, hogy a művészember a fotográfia, festészet, kerámia vagy kisplasztika elkészítésénél a világ ősanyagaival dolgozik, azokat alakítja a különböző technológiák segítségével.

A január 8-ig, a könyvtár nyitva tartási idejében látogatható tárlat anyagát Herendi Péter képzőművész rendezte egységes kiállítássá.

(Tamás Angéla)