Ugrás a tartalomra

Ünnepélyes alapkőletétel a Budafoki Szomszédok piacán

2015. március 11. szerda
Nemcsák Károly színművész, a Szomszédok egykori szereplője vállalta az esemény moderálását
Ünnepélyes alapkőletétel a Budafoki Szomszédok piacán

?ť?Március 11-én helyezték el a Budafoki Szomszédok piacának alapkövét. A "Budafok-Belváros új piac létesítése és közterületi rehabilitációs program a Játék utca térségében" elnevezésű beruházás megvalósulását a fővárosi és a kerületi önkormányzat közel fele-fele arányban támogatja.

Karsay Ferenc polgármester köszöntőjében kiemelte, már a fejlesztés előkészítési fázisában arra törekedett az önkormányzat, hogy a lehető legszélesebb körben egyeztessen az érintettekkel az új piac kialakításáról. A rendezvény díszvendége dr. Szeneczey Balázs főpolgármester helyettes azt hangsúlyozta, bízik abban, hogy a Tér-Köz pályázat segítségével újabb hasonló beruházásokat sikerül majd megvalósítani. Az eseményen részt vett a kerület országgyűlési képviselője, korábbi polgármestere, Szabolcs Attila is.

Az új Budafoki Szomszédok piaca nevével is fémjelzi az egykori, máig népszerű televíziós sorozatot, amelynek számos jelenetét a régi piac területén forgatták. Ennek apropóján vállalta az esemény moderálását Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója, a sorozat egykori szereplője elmondta: kedves emlékek fűzik a régi piachoz, és meggyőződése, hogy a nosztalgián túl a modern környezet, az új piac is büszkeségre ad majd okot az itt élőknek.A rendezvényen jelen volt az egykori társulat másik két neves színművésze, Gór Nagy Mária és Kertész Péter is.

"A projektre elnyert körülbelül 365 millió forint fővárosi támogatáshoz közel ugyanennyit tett hozzá Budafok-Tétény Önkormányzata, ami részben a pályázati önrészt, részben az új piachoz kapcsolódó járulékos fejlesztéseket - utak, közművek stb. - költségét jelenti."- tájékoztatott Németh Zoltán, városfejlesztésért felelős alpolgármester.

A munkálatokat 2015. januárban kezdte meg Laterex Építő Zrt. Az építkezés első részének végén a csarnok épülete készül el 2015. július végéig, a második ütemben már az üzleteken belül zajlanak majd a munkálatok, amiket a kereskedők és az önkormányzat együtt végez majd. A befejező részben pedig a régi piac területén egy új közparkot alakítanak ki. Ezzel párhuzamosan megnyílik a gépjárművek előtt a Pécsi utca Városház tér és Duna utca közti része, új összeköttetéseket és parkolóhelyeket teremtve a piac környékén.

Karsay Ferenc polgármester a projekt bemutatásakor elmondta: A jó és tartós végeredmény elérése érdekében a kivitelezés során kizárólag jó minőségű anyagokat építenek be: kiváló hőszigetelési képességű téglafalat használnak, mintegy 800 négyzetméternyi felületen. Az acél tartószerkezet horganyzott, festett kivitelben készül el, melynek össztömege meghaladja majd a 95 tonnát. A tető jó hőszigetelésű és a tűzvédelmi előírásoknak is megfelelő anyagokból épül majd meg, a homlokzatot pedig homlokzati burkolótéglából, valamint perforált lemezből építik meg. A tervezés során az esztétikum és funkcionalitás mellett fő szempont volt, hogy az épület megfeleljen a kor követelményeinek és a piacra látogató vásárlók, családok igényeinek is.


Épül az új budafoki piac (MTI/M1 Híradó)