Ugrás a tartalomra

Kétszer ad, aki gyorsan ad - adománygyűjtés a kárpátaljai magyaroknak

2015. március 06. péntek
Kétszer ad, aki gyorsan ad - adománygyűjtés a kárpátaljai magyaroknak

A rendezvény kapcsán Karsay Ferenc polgármester elmondta: a XXII. kerületben hagyomány a katasztrófa sújtotta területek megsegítése és a határon túli magyarok támogatása. Hasonló adományt juttattak el például Szarajevóba is a nagy árvíz idején. A képviselő-testület egyhangúlag támogatta, hogy Budafok-Tétény egymillió forintot ajánljon fel a kárpátaljai magyarok megsegítésére, ezzel élére állva egy összefogásnak. A mostani akcióban nagy segítséget nyújt az Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, amelynek székhelye nemrég Budafokra költözött. Az összegyűjtött pénzből a szervezet vásárolja majd meg Ukrajnában a szükséges élelmiszereket a gyermekek számára.

Aki gyorsan nyújt gyógyírt, kétszer ad, de legalább is gyorsan enyhítheti a szenvedést - hangsúlyozta a Klauzál Házban tartott segélykoncerten Szabolcs Attila országgyűlési képviselő, a Nemzeti Összetartozás Bizottsága alelnöke. Beszédében arra figyelmeztetett, a szomszédságunkban, Ukrajnában több mint egy éve zajló háború következményei miatt ma már Kárpátalján is súlyos gazdasági válság fenyeget. A kerület országgyűlési képviselője ezért arra kérte a magyar közösségeket szerte a világon, hogy lehetőségeikhez mérten nyújtsanak segítséget a kárpátaljai magyaroknak.

A Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar vezetője, Hollerung Gábor és az adományok eljuttatását vállaló Magyar Ökumenikus Segélyszervezet nemzetközi programokért felelős igazgatója, Bálint Gábor is azt hangsúlyozta, szükség van az összefogásra, a bajba jutott nemzettársaink megsegítésére, mert bár innen Budapestről nehezebb felmérni a valós helyzetet, a helyszíni tapasztalatok azt igazolják, hogy egyre súlyosabb megélhetési gondokkal kénytelenek szembenézni a kárpátaljai magyar családok. Ezt erősítette meg a néhány órával korábban rögzített és a koncert közönségének levetített kárpátaljai video-üzenetében Darcsi Karolina, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség politikai-kommunikációs titkára is, aki a szervezet elnöke, Brenzovics László nevében is köszönetet mondott a "nagyvárosi kisvárosnak", Budafok-Téténynek a segélykoncertért, az adománygyűjtő összefogásért. Ez is azt bizonyítja, hogy az anyaországi magyarok nem hagyják cserben a kisebbségi sorsban élő, a történelem során immár sokadszor nehéz próbatét elé állított kárpátaljai magyar testvéreiket - fogalmazott a kárpátaljai magyarok érdekvédelmi szervezetének politikai-kommunikációs titkára.

A Budafok-Tétényi Önkormányzat az Ökumenikus Segélyszervezettel közösen március 31-ig várja a felajánlásokat. A pénzadományokat közvetlenül a Polgármesteri Hivatalnál kihelyezett adománygyűjtő ládában helyezhetik el, vagy a segélyszervezetnek utalhatják át.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet számlaszáma: HU 32-11705008-20464565-00000000

A közlemény rovatba: "Budafok-Tétény Kárpátaljáért" (Részletek: http://www.segelyszervezet.hu/hu/atutalas-es-csekk)


Kapcsolódó hanganyag

Hanganyag forrása: InfoRádió


Darcsi Karolina, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség politikai-kommunikációs titkárának videóüzenetét az alábbi linkre kattintva tekinthetik meg:

https://www.youtube.com/watch?v=oiNh_uYNtaU