Ugrás a tartalomra

Megkezdődhet az új piac és parkoló építése

2015. január 15. csütörtök
Megkezdődhet az új piac és parkoló építése

Örömmel jelentjük kerületünk lakosságának, hogy még ezen a héten elkezdődik a régóta várt új piac és parkoló építése. Az első ütem július 15-ig tart, azaz összesen 190 nap áll a kivitelező rendelkezésre, a piac végleges formáját azonban majd októberben nyeri el - jelentette be Karsay Ferenc polgármester, miután január 6-án aláírta a beruházás projektszerződését. Szabolcs Attila országgyűlési képviselő visszaemlékezett arra, hogy az új piac ötlete több évre nyúlik vissza, korábban egy országos tervpályázat alapján, 36 pályamű közül választották ki a nyertest. - Szerencsére sikerült olyan megoldást találnunk, ami lehetővé teszi, hogy a piac az építkezés ideje alatt folyamatosan üzemeljen. Célunk, hogy a végeredménnyel mind a kereskedők, mind a vásárlók elégedettek legyenek - tette hozzá Németh Zoltán alpolgármester. Mint arról már beszámoltunk, a korábbi bódék, pavilonok helyett modern, egységes arculatú csarnok épül, valamint új parkoló is létesül. Az erről szóló megállapodást a budafok-tétényi önkormányzat nevében Karsay Ferenc polgármester és a közbeszerzési pályázaton nyertes Laterex Építő Kft. ügyvezetője, Dömötör Csaba írta alá a Városházán. Mint ismert, a fejlesztésre 364 494 000 forint támogatást ítélt meg a Fővárosi Közgyűlés a 370 000 000 forint igénnyel szemben. Az önkormányzat 2013. október 31-i ülésén emelte meg a projekt önrészét 225 550 280 forintra, majd megbízta a projekt lebonyolításával a Budafok-Tétényért Városfejlesztő Kft.-t. Az építési engedélyezési terveket az érintettekkel és a helyi civilekkel egyeztetve dolgozták ki.

Közben folytatódott a kerületben az iskolák felújítása is. Megújult a Budai Nagy Antal Gimnázium homlokzata, a régi és az új épületet is hőszigetelték. A beruházást az önkormányzat finanszírozta saját forrásból, összértéke közel 76 millió forint volt. Január elejére készültek el a Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti és Általános Iskola tornatermének vakolatjavítási és festési munkálataival is, amelynek költségét szintén az önkormányzat állta.

Dömötör Csaba, a budafoki Szomszédok piaca közbeszerzési pályázatán nyertes Laterex Építő Kft. ügyvezetője elmondta: a mintegy kilencven tonna acélszerkezet és több tonna beton helyszínre szállítása miatt megnövekedett teherforgalom várható a környéken, amiért előre is a lakosság türelmét és megértését kérik. A szállító járművek jelentős részét azonban a Duna utcai vasúti aluljáró felé fogják terelni. A beruházás első üteme bruttó 490 millió forintba kerül, amelyből 364 millió forintot a kerület a fővárosi önkormányzat TÉR-KÖZ városrehabilitációs pályázatán nyert el. A piac pályázatáról a Fővárosi Közgyűlés 2013. szeptember 26-i ülésén döntött. Karsay Ferenc polgármester (akkori alpolgármester) már annak idején hangsúlyozta: a kerület fő célja az volt, hogy ez a projekt úgy valósuljon meg, hogy az mindenkinek megfeleljen. A következő alapelveket követték: egy percre se zárjon be a piac, azoknak a kereskedőknek a terhei, akik szeretnék folytatni az árusítást, ne növekedjenek, és a régi piac területén közösségi tér jöjjön létre. A fejlesztésre 364 494 000 forint támogatást ítélt meg a Fővárosi Közgyűlés a 370 000 000 forint igénnyel szemben. Az önkormányzat 2013. október 31-i ülésén emelte meg a projekt önrészét 225 550 280 forintra, majd megbízta a projekt lebonyolításával a Budafok-Tétényért Városfejlesztő Kft.-t. Az építési engedélyezési terveket az érintettekkel és a helyi civilekkel egyeztetve dolgozták ki. Ennek köszönhetően minden árusnak megvan a neki megfelelő és általa kiválasztott árusítóhelye. Az új épületben a természetes klíma kihasználásával lesz hűvösebb vagy éppen melegebb, vagyis egy átszellőztethető csarnokot képzeltek el az új piachoz a tervezők. A budafoki piac népszerűségét még a 90-es évek legkedveltebb magyar sorozata, a Szomszédok is öregbítette. Ezért is nevezték el Szomszédok piacának. Ez a piac azonban mára megérett a felújításra. A jelenlegi piac a Játék és a Mária Terézia utca között áll. Ha elkészül a beruházás, az árusoknak nem kell messzire költözködniük, a Játék utca szemközti oldalán áll majd az új vásárhely. Az új agora fedett lesz, így a jövőben esős időben is nyugodtan vásárolhat a közönség, de nem építenek akkorát, mint például a Fehérvári úti csarnok. Több bejáratot terveztek, hogy a kereskedők a nyitvatartási időn túl is kényelmesen feltölthessék áruikkal üzleteiket, standjaikat. - Megérett az idő a fejlesztésre, hiszen jelenleg a kerületé Budapest egyik legelavultabb piaca. Szinte mindennapi küzdelemmé vált, hogy a közegészségügyi hatóságok megengedjék a működtetést - mondta az előkészítés során Szabolcs Attila országgyűlési képviselő (korábbi polgármester). Kiemelte, mindenképpen földszintes teret alakítanak ki, mert tapasztalataik szerint az emeletre sem az eladó, sem a vevő nem megy fel szívesen, így az emelet kihasználatlan lenne.

(VH)