Ugrás a tartalomra

Új óvoda és játszótér Budafokon

2014. december 18. csütörtök
Új óvoda és játszótér Budafokon

Átadták a Maci Tagóvoda új épületét a Kereszt utcában. A nemzeti színű szalagot Karsay Ferenc polgármester és Szabolcs Attila országgyűlési képviselő vágta át a csoportszobát színültig megtöltő vendégek, a tervezők, kivitelezők, pályázatírók, pedagógusok, szülők és hivatali dolgozók körében. Karsay Ferenc mérföldkőnek nevezte a csodálatos épület megalkotását, amely nemcsak a kerület oktatásában és az Egyesített Óvoda történetében tölt be jelentős szerepet, hanem az itt élők számára is nagyon fontos. Hangsúlyozta: a hely méltó arra, hogy európai színvonalú ellátást kapjanak az idejáró gyerekek.

Eközben elkészült és várja a gyerekeket a Péter-Pál utca új játszótere is, amely számos különlegességgel szolgál a budafoki csemetéknek.

Horváthné Fűkő Zsuzsanna óvodavezető megköszönte, hogy a tervezésnél figyelembe vették kéréseiket és javaslataikat, a gyerekek várható létszámát és a mai kornak megfelelő elvárásokat. Hozzátette: öt év alatt ez a második óvoda Budafok-Tétényben, amelyik teljesen megújult, és az épület átadása lehetővé teszi, hogy szeptembertől a kerület összes hároméves gyereke óvodába járhasson.

Karsay Ferenc lapunknak beszámolt arról, hogy három éve zajlik a projekt. A hely kiválasztásánál szempont volt, hogy ne új tagintézményt hozzanak létre, ezért az tűnt a legjobb megoldásnak, ha itt, a viszonylag "szűk" fizikai körülmények között működő intézménnyel szomszédos ingatlanon fejlesztenek, figyelembe véve azt is, melyik területen mutatkozik majd a legnagyobb igény az óvodai férőhelyekre. Arról is tájékoztatott, hogy az építkezés uniós pályázat segítségével valósult meg. Kilencvenszázalékos támogatottsággal indult, ám mire a végére értek, gyakorlatilag a beruházás felét az önkormányzat állta. Ennek okaiként említette, hogy menet közben bővült a műszaki tartalom, az építkezés alatt bizonyos nehézségek merültek fel, kiegészítő munkákat is el kellett végezniük és a speciális igényeket is megpróbálták kielégíteni. Megérte azonban kivárni a három évet, mert végül igazi ékszerdobozzá vált az épület.

Az Egyesített Óvoda vezetője rámutatott: külön kérésként fogalmazták meg az önkormányzatnak, hogy legyen akkora szabad tér, ahol ünnepek alkalmával, szüleikkel és gondozóikkal együtt elfér a két épületbe járó közel százharminc gyerek.

Az átadáson részt vettek többek között Németh Zoltán s Zugmann Péter alpolgármesterek is. Németh Zoltán beszámolt arról is, hogy az uniós elvárásoknak megfelelő épületben van torna- és fejlesztőszoba, helyet kapott a logopédus, és a konyha is nagyon korszerű. Reméli, karácsonyig a berendezési tárgyakkal, felszereléssel és eszközökkel együtt teljesen készen állnak a gyerekek januári fogadására. Elmondta, a Maci Tagóvodába jelenleg nyolcvannyolc gyermek jár, a téli szünet után azonban már az egyik új csoportszoba is hangos lesz a gyerekzsivajtól, szeptembertől pedig kialakítják a másik huszonöt fős csoportot.

- Nemcsak óvodát teremtettünk a gyerekeknek, hanem kilenc kerületi lakosnak álláslehetőséget is - fűzte hozzá Németh Zoltán.

A Maci Tagóvoda új épületének átadására a gyerekek is készültek: az óvó nénik vezetésével kis műsort adtak a megjelenteknek. A hivatalos megnyitót követően az óvópedagógusok szendviccsel és ajándékkal kedveskedtek, sőt maci formájú tortával is meglepték a részvevőket.

(Tamás Angéla)