Ugrás a tartalomra

Múzeumok éjszakája pezsgővel, oldtimerekkel és detektívekkel

2014. július 10. csütörtök
A Törley- és a nagytétényi kastélyban, illetve az ?lomautó Múzeumban is sajátos időutazáson vehettek részt a látogatók
Múzeumok éjszakája pezsgővel, oldtimerekkel és detektívekkel

Idén is országszerte megrendezték a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozatot. A jeles napon (illetve éjszakán) különböző programokra várták a vendégeket a kerület több helyszínén is.

A magyar pezsgő fellegvára

Nem csak a pezsgő miatt volt érdemes ellátogatni a Törley udvarba június 21-én. A pezsgőérlelő pincén és a gyűjteményen kívül a Törley-kastély is látogatható volt. Mint ismert, az 1800-as évek végére Budafok lett a magyar pezsgő fellegvára. Az akkoriban létrehozott érlelőpincében a pezsgőkészítés rejtelmeibe nyerhetett betekintést a látogató. A délutáni kastélybejáráson négy csoport vett részt, amelyek az üzemből sétáltak át a mai Országos "Frédéric Joliot-Curie" Sugárbiológiai és Sugár-egészségügyi Kutatóintézetbe. A száztíz éves kastélyépület magán viseli viharos történelmünk nyomait. A gyakran változó tulajdonosok - köztük az orosz katonai parancsnokság és a magyar honvédség - kívül-belül alakítgatták az épületet. Az érdeklődők számára egyedül hozzáférhető szárnyban valóságos időutazáson vehettünk részt a szocializmus korába. Faliújságok, újságkivágások, fotók idézték az intézet múltját. A felújított tánc- és zeneteremben ma könyvtár működik, a tükrök és Törleyék szobrának helyén polcok állnak. Eredeti szépségükben csodálhattuk meg viszont a kovácsoltvas tartozékokat és lámpákat.

A legendás Ford Mustang

A Múzeumok éjszakáján megtapasztalhattuk azt is, hogy idén új életre kelt a budafoki Oroszlános Udvar. Az ?lomautó Múzeum ebből az alkalomból Henry Ford születésének 150. évfordulójára emlékezett. Ebben az évben ráadásul kettős jubileum van az autógyártás történetében, 2014 a legendás modell, a Ford Mustang megalkotásának 50. évfordulója is egyben. A jubileum alkalmából az ?lomautó Múzeum vendégei megkóstolhatták az intézmény aranyérmes 2007-es Cabernet Sauvignon borát is, amely tisztelgés a múzeumnak helyet adó hajdani Törley töltőállomás és Budafok borkereskedelmi múltja előtt. Az ?lomautóban vásárolt karszalagokkal minden látogató beleülhetett az eredeti 1965-ös Mustangba és utazhatott egy élménykört is.

Csempészbanda az "elvarázsolt kastélyban"

Rejtélyes lopási ügyet kellett felgöngyölíteniük az élelmes és nyomozói tehetséggel megáldott gyerekeknek a Múzeumok éjszakáján. A detektívjátékot immár negyedik alkalommal rendezik meg a kastélymúzeumban. A "Nagytétényi Detektív Iroda" nyomozati jegyzőkönyvvel és egy kis színdarabbal segítette az alkalmi oknyomozókat. A 14 főből álló alkalmi színtársulat minden évben nagy lelkesedéssel jön el a kastélyba és ölt jelmezt, hogy visszarepülhessen az időben. A közösségi játék története 1861-ben zajlott, amikor is a Hugonnay-család rossz anyagi helyzetbe került a gazdasági válság miatt. A kastély ura, Hugonnay Kálmán gyógykezelésre utazik külföldre, így a felesége egyedül próbálja megoldani a család anyagi gondjait. A grófnő nagy virágrajongó és állatkedvelő. Egy napon hatalmas elhatározásra jut, hogy megmentse a birtokot: elárverezi az egyik értékes virágját, de ennek nyoma vész... És itt kezdődik a nyomozók feladata, a kertben és a kastélyban található szereplőket ki kell kérdezni, hogy minél közelebb kerülhessenek a megoldáshoz. Kerekes Margit, a történet ötletgazdája lapunknak elmondta: azért nagy siker minden évben ez a játék, mert a történelem megelevenedik a gyerekek számára, hús-vér embereken és többé-kevésbé valós történeteken, interaktív helyzeteken keresztül.

(K. K. -V. D.)