Ugrás a tartalomra

Nem a bor volt fontos, hanem a borozás

2014. augusztus 31. vasárnap
Nem a bor volt fontos, hanem a borozás

Kétszáznegyvenöt hazai és határon túli magyar alkotó mintegy négyszáz pályamunkáját állították ki a budapesti Duna Palotában, ahol az érdeklődők augusztus 28-ig még megnézhetik a népművészeti vagy iparművészeti jellegű egyedi termékeket. A Magyar Kézművességért Alapítvány (Amka), az Ipartestületek Országos Szövetsége, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara kézműipari tagozata által kiírt kézművespályázat egyik díjazottja a kerületünkben élő és alkotó Gy. Kamarás Kata, a Népművészet Ifjú Mestere, a Népművészet Mestere.

A fazekas népi iparművész a vendéglátás és gasztronómia témakörben meghirdetett pályázat eredményhirdetésén vehette át a főváros Alkotói Díját. Gy. Kamarás Katával kiállított munkáiról, díjairól, további elképzeléseiről rózsavölgyi otthonában mesélt lapunknak.

- A hordósorozatomnak Márai Sándortól kölcsönöztem címet, akinek "Nem a bor volt fontos, hanem a borozás". A pereckulacsok közül az egyiken egy lovas, a másikon Bacchus látható. Az Egy vendéglő képei című faliképeimen pedig szőlőmunkásokat, szüretet és borkereskedőket ábrázoltam az én zöldjeimmel - beszélt a Duna Palotában látható munkáiról a népi iparművész, aki a húsz éve működő Amka pályázatain minden évben részt vesz, és alkotásait mindig díjazzák is..

Elmondta, hogy ez az idei nagydíjnak is felfogható, hiszen a százezres és a nyolcvanezres összegeket hárman-hárman megosztva kapták, míg ő az ötvenezer forintos elismerésben egyedül részesült.

A népi iparművész hozzátette, hogy évek óta foglalkozik a bor és borkultúra tárgyiasított megjelenítésével. Egy évtizeddel ezelőtt a kerület három helyszínén is bemutatták "A magyar bor fazekasszemmel" című anyagát, amely a Kulturális Örökség támogatásával valósult meg.

Gy. Kamarás Kata a vallás témakörével is foglalkozik, köztulajdonban lévő alkotásai közül az Apostol sorozat, a Madonna és a Betlehem a Vatikánban, a "Magyar szentek" sorozat a nagykökényesi templomban kaptak helyet, Medgyesen Szent István-, Felsőlokon pedig Árpád-házi Szent Erzsébet-szobrai láthatók.

Tervei között egy olyan mesesorozat elkészítését említette, amelynek darabjai óvodák, iskolák és gyermekkönyvtárak helyiségeit díszíthetnék.

T. A.