Ugrás a tartalomra

BUDAFOK SZENNYVIZE TÖBBÉ NEM TERHELI A DUNÁT - ÚTLEZÁRÁSOK - FORGALOMVÁLTOZÁSOK

2014. július 15. kedd
BUDAFOK SZENNYVIZE TÖBBÉ NEM TERHELI A DUNÁT - ÚTLEZÁRÁSOK - FORGALOMVÁLTOZÁSOK

Jelentős környezetvédelmi beruházás helyszíne lesz hamarosan Budafok. A fővárosi kerületek közül egyedüliként már csak a XXII. kerület szennyvize ömlött eddig tisztítatlanul a Dunába. Ez az áldatlan állapot rövidesen megszűnik: teljessé válik a dél-budai főművi rendszer, mely Budafok szennyvizét a csepeli Központi Szennyvíztisztító Telepre továbbítja. A kapcsolódó kivitelezés július második felében, a Gyár utcában kezdődik. A fejlesztés keretében továbbá a kerület eddig csatornázatlan részein több mint 34 kilométernyi lakossági szennyvízcsatorna is épül, mellyel közel 1500 család évtizedes szennyvízproblémája oldódik meg. A beruházás a főváros 16 kerületét érintő Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) projekt részeként valósul meg, európai uniós támogatással.

A fővárosban már csak egyetlen kerület csatornahálózata nem csatlakozik valamelyik szennyvíztisztító telephez. Budafok-Tétény szennyvize ezidáig a dél-budai kiömlőkön keresztül, megfelelő tisztítás nélkül került a Dunába. A BKISZ beruházás fontos eleme a dél-budai főművi rendszer teljes körű kiépítése: a XXII. kerület szennyvize a fejlesztés eredményeként a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepre jut majd, így nem károsítja többé a Duna vizét. A főművi rendszer elemeinek építési munkái Budafok-Tétényben, várhatóan 2014. július második felében indulnak.

A beruházás keretében továbbá kiépül több mint 34 kilométernyi utcai gerincvezeték is, melynek köszönhetően közel 1500 háztartás csatlakozhat a korszerű, környezetbarát szennyvízelvezető rendszerhez. A lakossági szennyvízcsatorna kivitelezése is hamarosan elindulhat.

Fontos közlekedési útvonalakat érint a csatornázás

A dél-budai főművi rendszer kivitelezése egyes szakaszokon a tervek szerint 2014. július második felében indul. A munkálatok természetes velejárója, hogy az érintett területen forgalomkorlátozásokra kell számítania a közlekedőknek. A Budafok-Tétényben megvalósuló beruházás is több, fontos kerületi közlekedési útvonalat érint, melyeken a munkálatok kezdetétől számítva az alábbi korlátozások lépnek érvénybe:

o A Vágóhíd utcai aluljárót teljes hosszában lezárják, így előreláthatólag 2015. augusztusig az aluljáró forgalomtól elzárt terület lesz.
o Július 21-én megkezdik a Gyár utcában a kivitelezéshez szükséges forgalomtechnika kiépítését. Lényeges változás, hogy a korábban kiadott tájékoztatóval szemben nem lesz az utca egyirányúsítva, hanem a munkaterület mellett jelzőőrrel a váltott irányú forgalmat mindkét irányban biztosítják. A korlátozás helye az építés előrehaladásával folyamatosan változik.

o A 6-os számű főút Budapest felé vezető külső sávját előreláthatólag 2014. decemberig szakaszosan lezárják.
o A Duna mentén kiépített kerékpárutat a Növény utcai és a Duna utcai aluljáró közötti szakaszon előreláthatólag 2015. júliusig lezárják.

Az egyes szakaszokat érintő pontos munkakezdési időpontok és a forgalmi változások további részletei kapcsán a későbbiekben további tájékoztatás várható.

A munkálatokból fakadó kellemetlenségek miatt a beruházó Budapest Főváros Önkormányzata - a közös cél érdekében - köszöni a lakosság türelmét és megértését.

A beruházásról további információ és tájékoztatás az alábbi elérhetőségeken áll rendelkezésre:

Projekthonlap: www.bpcsatornazas.hu
Információs e-mail cím: info@bpcsatornazas.hu
Zöld szám: 06-80-205-412