Ugrás a tartalomra

Bérlakások az utcán élőknek

2014. július 10. csütörtök
Bérlakások az utcán élőknek

Egy hajléktalan pár és egy hajléktalan kap esélyt az újrakezdésre, a beilleszkedésre a kerületi Pannónia utcában. Előtte azonban szerződést kell kötni az önkormányzatnak és az utcán élők lakhatását támogató programot hazánkban elindító Twist Olivér Alapítványnak, hogy elkezdődhessen az otthonok felújítása.

A Twist Olivér Alapítvány a budapesti kerületi polgármesteri hivatalokat kereste meg. Egy német alapítvány által finanszírozott projekt keretében az általuk kiválasztott, utcán élő embereket rossz állapotú önkormányzati lakások felújításával szeretnék lakhatáshoz juttatni. Az alapítvány célcsoportjába azok a peremkerületekben, saját maguk által létesített hajlékokban élő emberek tartoznak, akik képesek önálló életvitelre, fenn tudják tartani magukat és hajlandók tenni is azért, hogy visszakerülhessenek abba a társadalmi rétegbe, ahonnan vélhetően önhibájukon kívül kerültek ki. A kerület vezetése ezután személyes egyeztetést kezdeményezett a Twist Olivér Alapítvány meghatalmazott munkatársával a részletek megtárgyalására. A júniusi testületi ülésen javaslat hangzott el az együttműködési és bérletkijelölési jogot biztosító megállapodás megkötésére. A felek úgy döntöttek, hogy július 31-ig alá is írják a szerződést.

Surányi ?kos, a Twist Olivér Alapítvány intézményvezetője lapunknak elmondta: programjukat a Habitat for Humanity Magyarországgal közösen indították. A két szervezet elsősorban olyan hajléktalan embereknek szeretne önálló lakhatást biztosítani, akiknek a 2013-as árvíz megrongálta a viskóit, és azokat a jövőbeli árhullámok is veszélyeztették volna. Éppen a napokban a budafoki önkormányzat mellett az újpesti is a program rendelkezésre bocsátott bérlakásokat.

- Kerületünkben hol kapnak lakást a kijelölt hajléktalanok? - kérdeztük az alapítvány vezetőjét.

- A Pannónia utca 17. szám alatt a földszinten, ahol egy húsz és egy huszonöt négyzetméteres félkomfortos, illetve komfort nélküli lakás vár felújításra. A kisebb lakásban egy, a nagyobban két hajléktalan lelhet otthonra, utóbbiba egy házaspár költözhet.

- Mi alapján dől el, kik költözhetnek ezekbe a lakásokba?

- Az árvízkárosultságon túl fontos, hogy a lakóknak legyen valamilyen jövedelmük, amiből fizethetik a bérleti és közüzemi díjakat. A lakbér egyébként nem haladja meg a négyezer forintot. Ha nem fizetik, más jöhet a helyükre. ?ltalában öt évre szól a velük kötött szerződés. Az alapítvány az önkormányzatnál jelentkező kockázat enyhítése érdekében próbál a lehetőségekhez képest minél körültekintőbben eljárni abban, hogy kit javasol bérlőnek, mert a pénzügyi forrást biztosító német magánalapítvány is csak akkor hajlandó tovább finanszírozni ezt a programot, ha az alapítvány tevékenysége bizonyíthatóan eredményes és valamennyi fél megelégedésére működik. A kijelölt lakásokba kártyás, előre fizetős mérőórát, fűtésnek vegyes tüzelésű kályhát biztosítunk, ezzel elkerülve az esetleges hátralékképződést a közüzemi szolgáltatóknál.

- Mikor költözhetnek be az utcán élő emberek a Pannónia utca 17. szám alá?

- A szerződés megkötése után elkezdődhetnek a felújítási munkálatok, amelyekkel két-három hónap alatt végzünk - a költségek csaknem hárommillió forintot tesznek ki -, és ősszel már be is lehet költözni.

Az alapítvány kérésére határozott időre, 2015. június 30-ig köti meg a megállapodást az önkormányzat, de annak megszűnését megelőzően lehetőség nyílik arra, hogy a szerződést a felek meghosszabbítsák, vagy ennek hiányában az önkormányzat más, az alapítvány által megjelölt szervezettel kössön új szerződést.

(TEM)