Ugrás a tartalomra

Hatmillió palack Törley pezsgő

2015. január 15. csütörtök
Hatmillió palack Törley pezsgő

Szilveszter éjjelén mindenki pezsgőt bont, hogy ünnepi itallal köszöntse az új évet, de más ünnepi alkalommal is szívesen fogyasztjuk ezt a különleges nedűt. Bálo Zoltán, a Törley Pezsgőpincészet Kft. marketingigazgatója szerint ilyen lehet egy-egy vasárnap is, amelynek reggelén száraz pezsgővel koccintana. Délelőtt egy finom, könnyedebb rosét kortyolgatna, és ezzel a délre készülő pisztrángot is meglocsolgatná. Ebéd után esetleg Törley Gálát, az édességhez pedig Törley Fortunát vagy Muscatellert fogyasztana. A Törley Tokajit a délutáni beszélgetéshez, a félszáraz Törley Demi Secet a vacsorához ajánlja, a gyerekeket pedig kölyökpezsgővel kínálgatná.

A magyarok jellemzően az édes pezsgőket fogyasztják - tudtuk meg Lőrik Tamás termékmenedzsertől, aki azonban örömtelinek tartja, hogy az igazi pezsgő ízű, palackban érlelt nyerspezsgőt is egyre többen ismerik és kedvelik. A kialakulóban lévő új fogyasztási szokás szerinte a borfesztiváloknak és más hasonló rendezvényeknek is köszönhető. Hozzátette: a protokollhelyszíneken régóta palackos erjesztésű, száraz pezsgőt szolgálnak fel, sőt a Külügyminisztérium utasítására ma már kötelező a magyar követségeken magyar termékekkel kínálni a vendégeket. Hogy a hivatalos fogadásokon milyen borok és pezsgők szerepelhetnek az itallapon, azt a Karton Hungarikum tartalmazza, és ebben a Hungária Extra Dry is helyet kapott. Bálo Zoltán tájékoztatta lapunkat, hogy bár Magyarországon sokan készítenek pezsgőt, a pezsgőforgalom 60-65 százalékát a Törley által forgalmazott termékek teszik ki, és pincészetük nemcsak hazánkban piacvezető, hanem például Svédországban is. A legnagyobb szőlőskerttel, nyolcszáz hektárral rendelkező cégcsoport pezsgőit a világ közel ötven országába exportálják. Hozzátette: a Törleyből rengeteg üveggel elfogy szilveszterkor, de hazánkban egyébként is hatmilliónál is több palackkal megiszunk évente a Törley ünnepi nedűiből. Ennek köszönhetően nemcsak a pezsgőgyártásban, de a pezsgőfogyasztásban is előkelő helyet foglalunk el a világranglistán. - Ez akkora mennyiség, hogy a Törley palackokból ki tudnánk rakni az autósztráda Budapest és Salzburg közötti szakaszát, az éves termelésből pedig Frankfurtig érne a pezsgők sora - mondta nevetve Lőrik Tamás. A Törley termékeit minden évben rangos díjakkal ismerik el, de a 2014-es év a Törley Pezsgőpincészet Kft. életében is kiemelkedőnek számít. Az elmúlt év tíz borversenyén hat arany-, öt ezüst- és nyolc bronzérmet nyertek a nemzetközi versenyeken. Ahogy a marketingigazgató fogalmazott, talán kicsit "túl is nyerték" magukat, hiszen a Törley Chardonnay Nyerspezsgő, a Törley Fortuna Doux és más termékeik tavaly jóval több arany- és ezüstérmet nyertek, mint eddig bármikor, sőt, a fogyasztóknak tett ígéretüket is sikerült teljesíteniük, hiszen a másfél éve bevezetett Törley borok is felkerültek az éremtáblázatra. A száraz pezsgők közül a termékmenedzser cégcsoportjuk nyerspezsgőjét emelte ki, amely a szakmai körökben legfontosabbnak tartott világversenyen, a londoni Decanter World Wine Awardson aranyérmes lett. Édes kategóriában a Törley Fortunára a legbüszkébbek - mondta -, mert a pezsgők és champagne-ok idén először megrendezett világbajnokságán egyetlen magyar termékként nyert ezüstérmet. A Törley Pezsgőpincészet Kft. munkáját és kulturális programjait a www.torley.hu honlapon, a budafoki pezsgő történetét, a készítés és fogyasztás módját pedig az Anna utcában működő Törley Pezsgőmúzeumban ismerhetik meg a pezsgő szerelmesei.

(Tamás Angéla)