Ugrás a tartalomra

Ünnepeljünk gondtalanul

2014. december 12. péntek
Ünnepeljünk gondtalanul

A legszebb ünnep napjaiban sem szabad megfeledkeznünk a ránk leselkedő veszélyekről, elsősorban a gyertya szép, de veszélyes lángjáról. Az elmúlt évtizedek során sajnos nem múlt el olyan ünnep, hogy a fővárosi tűzoltók ne vonultak volna karácsonyi gyertya okozta lakástűzhöz. Ezek a tragikus események arra figyelmeztetnek bennünket, hogy csak kellő körültekintéssel, odafigyeléssel szabad a gyertyákat a fán elhelyeznünk és meggyújtanunk.

Mit tehetünk tűz esetén?

Ha mégis tűz keletkezne a lakásunkban, fontos, hogy a lehető legrövidebb időn belül megtegyük a szükséges intézkedéseket: mentsük a lakásban tartózkodókat, értesítsük a tűzoltóságot, s ha tudjuk, kezdjük meg a tűz oltását! Az oltáshoz használhatunk nedves pokrócot, egy vödör vizet vagy tűzoltó készüléket. Ha az asztalon keletkezik tűz, gyors segítséget jelent a tűzoltó takaró, vagy akár egy pohár víz is. Ha a lángok testi épségünket veszélyeztetik, ne kezdjünk bele a tűz oltásba, meneküljünk az épületből! Annak a helyiségnek az ajtaját, ahol a tűz keletkezett, kilinccsel zárjuk be, így kevesebb oxigénhez jut a tűz, lassabban terjed. Lármázzuk fel a szomszédokat, és hívjuk a 105-ös vagy a 112-es segélyhívószámot! Tűzjelzéskor válaszoljunk a feltett kérdésekre, hisz ezzel megkönnyítjük és meggyorsítjuk a tűzoltók munkáját.

Éjszakai nyugalmunkat biztosíthatja a ma már néhány ezer forintért beszerezhető füstjelző berendezés, amely erős hangjelzéssel néhány másodperc alatt felhívja a figyelmünket a veszélyre.

Tanácsok advent idejére:

Az éghető anyagú adventi koszorút mindig helyezzük nem éghető, hőszigetelő alátétre, a gyertyák, mécsesek csak nem éghető tartóban legyenek, mindig rögzítve a koszorún.

A gyertyákat, mécseseket ne tegyük közvetlenül a koszorú éghető anyagú részei mellé, ott ne gyújtsuk meg azokat! Ne engedjük, hogy a gyertyákat és a mécseseket gyerekek gyújtsák meg! A gyermekeket ne hagyjuk felügyelet nélkül olyan koszorú közelében, amelyen égnek a gyertyák! Mindennemű gyújtóeszközt tartsunk elzárva, gyermekek által el nem érhető helyen. A koszorú gyertyáit ne használjuk a függöny vagy más éghető anyagok közelében! Az égő gyertyát, mécsest tartalmazó koszorút ne tegyük huzatos helyre, azt ne vigyük egyik helyről a másikra! ??gyeljünk arra, hogy a kanóc soha ne legyen túl hosszú! Soha ne engedjük teljesen leégni a gyertyát és a mécsest, és ne hagyjuk a kanócot eldőlni! Az égő gyertya, mécses oltására mindig tartsunk a közelben megfelelő eszközt! Az éghető anyagú koszorút minden hőforrástól tartsuk megfelelő távolságban!

Hogyan előzhető meg a karácsonyfatűz?

Vágott fenyő esetében - amennyiben mód van rá - alkalmazzunk "vizes" tartót vagy talpat a fa nedvességtartalmának pótlására! Műfenyő esetén - lehetőleg - válasszuk a "tűzálló" kivitelűt! Gondoskodjunk a karácsonyfa stabilitásának (feldőlés elleni védelmének) megoldásáról! Használjunk megfelelően "terpesztett" nehéz talpat és rögzítést! A fára gyertyákat, csillagszórókat kizárólag díszítésként helyezzünk fel, azokat ott ne gyújtsuk meg!

Elsősorban nem éghető anyagú dekorációs elemeket használjunk a fa díszítésére! A karácsonyfa közelében mindig legyen készenlétben olyan eszköz, felszerelés, amellyel az esetlegesen keletkező tüzet annak kezdeti szakaszában nagy biztonsággal el tudjuk oltani! Soha ne állítsuk a karácsonyfát a menekülési útvonalra, ajtó elé, ajtóhoz közel, mert az égő fa elzárhatja a menekülést.

Mire kell figyelni a karácsonyi égősorok elhelyezésénél, működtetésénél?

Csak megfelelő műszaki állapotú, minőségi tanúsítvánnyal rendelkező izzósort és/vagy elektromos díszítőelemeket vásároljunk és használjunk! Az izzósort és elektromos díszeket a fán úgy kell elhelyezni és rögzíteni, hogy sem a levelekhez, sem a vezetékhez, sem pedig az éghető díszekhez ne érhessenek hozzá. Az izzósor és/vagy az elektromos díszek működtetésekor gyermekek a helyiségben csak felügyelet mellett tartózkodjanak! Az elektromos kapcsolókat és csatlakozókat úgy kell elhelyezni és rögzíteni, hogy azokhoz a gyermekek sem szándékosan, sem pedig véletlenül se férhessenek hozzá. Ha égőt kell cserélni, mindig húzzuk ki a villásdugót a konnektorból! Az égősor és a villamos díszek elektromos táplálásához legfeljebb egy, világító kapcsolóval ellátott, gyárilag szerelt hosszabbító elosztó használható, amelyen a nem használt csatlakozóhelyeket "vakdugóval" kell lezárni. Lefekvés vagy a lakásból való eltávozás előtt az izzósort és az elektromos díszeket a hálózatról le kell választani.


A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság
kellemes, békés karácsonyi ünnepeket kíván!