Ugrás a tartalomra

Gryllus Dániel Jézusról, a "fény újraindulásáról"

2014. december 18. csütörtök
Gryllus Dániel Jézusról, a

Gryllus Dániel, a Kaláka alapítója, Kossuth-díjas zenész előadásában bensőséges beszélgetés mellett, citerakísérettel csendültek fel az ünnephez kapcsolódó énekek a Klauzál Szalonban. Ha eljön a december, a Kaláka - Becze Gábor, Gryllus Dániel, Major Gábor és Radványi Balázs - betlehemezni indul.

- A betlehemezésekre öccse, Gryllus Vilmos miért nem tart önökkel?

- Az év utolsó hónapjában a Kaláka együttes harmincnál több koncertjének csaknem fele a Szabad-e bejönni ide betlehemmel? című műsor, amelyet az ország számos városában és tíz alkalommal Kárpátalján is előadunk. Ebben az időszakban testvérem nagyon elfoglalt, mert ilyenkor a Karácsonyi angyalok című műsorát játssza, a többi fellépésen azonban együtt muzsikálunk.

- Egy hete Brüsszelben jártak. Milyen programmal készültek?

- A Volt egyszer egy kis zsidó című összeállítást adtuk elő, amelyet a magyar holokauszt-emlékév alkalmából már Oslóban, Koppenhágában, Kapolcson, a Kaláka versudvarban, sőt a baracskai börtönben is játszottunk. A 80-as években Kányádi Sándor fordításában megjelent, erdélyi jiddis népdalfordítások feldolgozását Szalóki ?gival és Vilmossal trióban muzsikáltuk el a Balassi Intézetben.

- Az idén negyvenöt éves Kaláka együttes egyik alapító tagja. Születésnapoznak?

- Októberben a MűPá-ban volt a jubileumi koncertünk, ahol Ferenczi Gyurival és a Rackajammel zenéltünk Sebestyén Márta, Huzella Péter, Mikó István és - életünkben először - Tátrai Tibor társaságában. Pár napja pedig a nálunk öt évvel fiatalabb Szélkiáltó együttessel léptünk fel Pécsett, ahol közös koncertet adtunk a Pannon filharmonikusokkal. Ez újdonság volt nekünk, mert szimfonikus zenekarral még nem muzsikáltunk, de nekem a legnagyobb öröm, hogy a filharmonikusok számára fiam, Samu hangszerelte a dalokat. Erre nagyon büszke vagyok.

- Mennyiben tér el ettől egy gyerekműsor?

- Mindannyian komolyan vesszük a gyerekműsorokat, a gyerekeknek ugyanúgy komoly irodalmi értékeket közvetítünk. A különbség csak annyi, hogy más a színpadi jelenlét: az üzenet akkor is átmegy, ha nincs világítás, se erősítés, se színpad.

- Unokáinak is nyilván a Kaláka a kedvence.

- A kétéves Soma nagyon szereti a Kányádi-verseket, Tóbiás viszont már hatéves és többféle zenét hallgat, így nála, azt hiszem, átmenetileg nem mi állunk az első helyen.

- Az utóbbi időszakban két különleges lemezük is napvilágot látott: az erdélyi gyerekvers-antológiához készült Ragyog a mindenség és a madarakról szóló album, a Muzsikáló madárház. Könyvesboltokban azonban egyik sem kapható. Hol vásárolhatók meg ezek a lemezek?

- A Kaláka zeneboltban, a Bárczy István utca 10.-ben, vagy interneten keresztül a honlapunkon.

- Mit jelent önnek a karácsony?

- Evangélikus, hívő emberként a fény újraindulását, Jézus születését, muzsikusként pedig sok munkát és rengeteg fellépést.

- Hogyan ünnepel?

- Sok évtizedes hagyomány, hogy de-cember 25-én karácsonyi koncertet adunk a Marczibányi téri művelődési központban. Ez így lesz az idén is. December 24-én azonban, ahogy minden évben, családommal, édesanyámmal és testvérem családjával együtt közösen karácsonyozunk.

Tamás Angéla