Ugrás a tartalomra

Fecskenaptár is kell a panelfelújításokhoz

2015. március 03. kedd
Fecskenaptár is kell a panelfelújításokhoz

Fecskék és denevérek is veszélybe kerülhetnek a panelszigetelések, épületfelújítások során - erre hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Az ilyen munkálatoknál zöldhatósági engedélyre is szükség van, és a fészkeket csak bizonyos időszakokban lehet eltávolítani.

Három fecskefaj és denevérfajok is előszeretettel költöznek a panelházak réseibe - mondta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa az Inforadio.hu-nak.

""A területileg illetékes zöldhatóság megadhatja az engedélyt ezeknek az útban lévő fészkeknek, kolóniáknak az eltávolítására, de értelemszerűen csak a költési, szaporodási időszakon kívül. Ez azt jelenti, hogy a fecskefészkeket március 31-ig lehet eltávolítani a falakról, a denevér kolóniákat pedig áprilisban, illetve augusztus közepe és október vége között lehet kiszedni"" - mondta.

Orbán Zoltán hangsúlyozta, aki nyáron szeretne épületfelújításba kezdeni, annak is legkésőbb februárban meg kell kérnie a zöldhatósági engedélyt a munkára.

""Nemtörődömség miatt nem érdemes belekerülnünk egy ilyen helyzetbe, ugyanis ebben az esetben nemcsak természetvédelmi törvényt sértünk, hanem állatvédelmit is, és bizony ezzel a kettővel együtt nemcsak akár sok milliós természetvédelmi bírságot kell fizetnünk, hanem előfordulhat, hogy börtönbe is kerülünk emiatt"".

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa elmondta, ezek az állatok az emberek egészségét is óvják.

""Évről évre halljuk a híreket, hogy újabb és újabb szúnyogfajok, illetve ezek által terjesztett mediterrán, szubtrópusi betegségek jönnek be Magyarországra is. Tehát ha kiirtjuk ezeket a természetes szúnyogirtó állatokat a környezetünkből, akkor sok tízmillió forinttal többet kell fordítanunk kémiai szúnyogirtásra, amiről tudni kell, hogy Magyarországon 90 százalékban az idegmérgeket alkalmazzák, ami minden rovart megöl és elpusztít, ami óriási problémákat jelent.""

Orbán Zoltán kiemelte, olcsó megoldások vannak a fészkelő- és lakóhelyek pótlására mesterséges odúk vagy fészkek telepítésével.

Forrás:http://onkormanyzatiklub.hu/erdekessegek/7336-fecskenaptar-is-kell-a-panelfelujitasokhoz