Ugrás a tartalomra

Csökkentek az adók a kerületben

2015. január 09. péntek
Csökkentek az adók a kerületben

2014. év végén a kerületi képviselő-testület többféle helyi adó mérséklése mellett döntött. Az adó differenciált megállapítása ugyanis az egyetlen olyan helyi jogalkotási eszköz, melyen keresztül az önkormányzat a vállalkozókat, gazdálkodó szervezeteket támogatni tudja.


A magánszemélyek üzleti célt nem szolgáló garázsa után a korábbi 40%-os adókedvezmény 51%-ra nőtt. Ezzel az adó mértéke 948 Ft helyett 774,2 Ft/m2/évre csökkent.

Az idegenforgalmi szempontból frekventált helyen lévő (Kossuth L. utca, Nagytétényi út eleje) pincék sajnos elhagyatott állapotban vannak, tulajdonosuk felszámolás alatt lévő cég. Annak érdekében, hogy az önkormányzat megkönnyítse ezeknek az épületeknek az értékesítését, valamint a folyamatban lévő fejlesztések is jobb ütemben haladhassanak, a pincék adómértékét a képviselő-testület 1100 Ft-ról a felére, 550 Ft/m2/év összegre csökkentette 2015-től.

Ezen felül Magyarország államilag elismert felsőoktatási intézményeinek (melyek közt a kerületben működő érintett főiskola is szerepel) építményadója is csökkent 50%-kal.

Karsay Ferenc polgármester kiemelte továbbá, hogy a helyi adókat 2011 óta még az inflációt követő mértékben sem növelte az önkormányzat.