Ugrás a tartalomra

Erdély-járók bálja a Rózsavölgyi Közösségi Házban

2014. március 05. szerda
Erdély-járók bálja a Rózsavölgyi Közösségi Házban

A Budafoki Erdély-járók Egyesülete jótékonysági bált szervezett, az eseménynek a Rózsavölgyi Közösségi Ház adott otthont. A szervezet az évtizedes működése alatt idén hatodszor rendezett bált, amelyen Németh Zoltán országgyűlési képviselő, Karsay Ferenc alpolgármester, Bethlen Farkas, Verőce polgármestere és Zugmann Péter alpolgármester is tiszteletét tette.

A Budafoki Erdély-járók Egyesülete jótékonysági báljára érkezőket már a belépéskor az ajtóra függesztett "?ldás a bejövőre!" üdvözlés fogadta a Rózsavölgyi Közösségi Házban. Az esti rendezvényen valóban "áldott" volt a légkör, jó volt a hangulat, az emberek szívélyes öleléssel, régi barátként köszöntötték egymást, vidám beszélgetések folytak mindenütt a teremben. A sok földi jóval, házi borral, friss süteményekkel, ízletes pástétomokkal, húsokkal megrakott asztalokon mécsesek égtek, a helyiségben színes fényképek mutatták be az eddigi kirándulások feledhetetlen élményeit.

Természetesen nem csak az ételek és a jó magyar pálinka adta meg a bálhoz az alaphangot - programokból sem volt hiány. A rendezvény egy megható nosztalgiavetítéssel indult, a mindenki által szeretett Gyuri bácsi kommentálta a képeket, beszélt hosszasan az Erdélyhez fűző, elszakíthatatlan kötelékről és a nemzeti öntudat fontosságáról. Külön kiemelte, milyen csodálatos feltöltődést jelentenek a kirándulások, hiszen Erdélyben nem jellemző a pragmatista szemlélet, a rendszeresen kilátogató magyarok rendületlenül harcolnak a "hungaropesszimizmus" ellen. Az utazásszervező, és egyben az est háziasszonya, Gadácsiné Kati elmondása szerint minden egyes útnak jótékonysági célja is van: az ott élő embereken kívül Böjte Csaba otthonait is támogatják. A bál bevételével, a belépők és a tombolajegyek árával pedig a Szent Lipót-templom világításának finanszírozásához járulnak hozzá. Később természetesen elindult a tánc is, miután egy kvízjátékon is részt vehettek a vendégek. A tisztes kort megélt tagokkal is büszkélkedő Erdély-járó társaság "örök fiatalságát" igazolta a már megtett húsz túra mellett az is, hogy húszéveseket meghazudtoló módon ropták a táncot. Szellemi frissességüket pedig az, hogy a kvízjátékban nem volt olyan kérdés, amelyre ne érkezett volna azonnal válasz valamelyik asztaltól.

Bethlen Farkas lapunknak elmondta: a jövőbeli terveik között van egy Nyírő József Múzeum kialakításának támogatása az erdélyi író még Spanyolországban lévő hagyatékának felhasználásával.

Karsay Ferenc alpolgármester szintén szívügyének tekinti Erdélyt. Mint mondta: Az Erdély-járók bálján is tetten érhető volt a Budafok-Tétényre jellemző "kisváros a nagyvárosban" életérzés, hiszen itt egy olyan közösség jött létre, ahol a programokon részt vevők egyidejűleg adtak reményt és anyagi segítséget a trianoni határon kívül rekedt testvéreinknek és kaptak tőlük hitet, mintát az őszinte hazaszeretet, nemzeti összetartozás vonatkozásában.

(Mándoki Eszter)