Ugrás a tartalomra

A sport az élet iskolája

2014. március 06. csütörtök
A sport az élet iskolája

Egy ország, egy nemzet érvényesülésének, haladásának záloga, hogy mennyit fektet a jövőbe. A sport ebben a globalizált világban a nemzeti identitás hordozója is, no meg a testi-lelki egyensúly megteremtője. Ezt az elvet az elmúlt évtizedekben minden politikai vezetés elfogadta, magáénak vallotta, de a gyakorlatban keveset tett érte.

A mai magyar kormány azonban a sport elkötelezett támogatója, mivel a rendszeres testedzés alapvető része az egészséges életmódnak, a legtehetségesebb fiataloknak pedig lehetőséget biztosít a karrierre is. Magam is tapasztaltam, hogy a sport az élet nagy iskolája. Kollégáim a megmondhatói, hányszor támasztom alá a jégkorongos múltamból vett példával a véleményemet.

A sportolás elősegíti, hogy a gyerekek egészséges életszemlélettel rendelkező felnőtteké váljanak. Ezért a tanulásban és sportban kiemelkedő eredményt elérő diákokat, illetve az őket a sport szeretetére nevelő felnőtteket az önkormányzat kitüntetéssel és támogatással is ösztönzi. Évente egyszer, március 15-én három gyerek "Jó tanuló, jó sportoló" elismerésben, három diák a Vitéz Pokorny Endre sportösztöndíjban, két edző, illetve pedagógus pedig a Sport 22 díjban részesül.

2012-ben, a 102 éves kerületi BMTE egyesület centenáriumi ünnepségén Orbán Viktor miniszterelnök ígéretet tett a Fonyódi Antal Sportcsarnok felújításra, így Budafok-Tétény ebben a formában közvetlenül is részesül a megújult sportpolitika pozitív hatásaiból.

A munka tavasszal kezdődik és az év végére fejeződik be. Szabolcs Attila polgármester a támogatási szerződés bejelentésekor elmondta, hogy 606,5 millió forint állami támogatásból újul meg a sportcsarnok, és ezzel egy évtizedes álom valósul meg. Az atlétikapálya salakos helyett műanyag borítású lesz, és az atlétikai szakosztály öltözői is megújulnak - ez méltó környezet lesz a BMTE kiválóan teljesítő utánpótlás atlétáinak. Atlétáink edzője Bartha Attila olimpikon, kerületi testnevelő. A szakosztálynak több, az önkormányzat által is díjakkal elismert, válogatott szintű versenyzője van.

Itt van a labdarúgás-utánpótlás kerületi bázisa is. 2013 szeptemberében a BMTE U13-as futballista bajnokcsapata a 8. helyen végzett Barcelonában, ahol legyőzték svéd, lengyel és olasz ellenfelüket is. 2014 februárjában a legfiatalabbaknak rendezett kerületi labdarúgótorna U12-es korosztályának legjobbja a Budafoki LC piros csapata lett, míg az U14-es korosztályban a dobogó harmadik fokára léphettek. A csapatok szívesen jönnek Budafokra játszani nemcsak Budapestről, hanem a környező városokból is.

A létesítmény nemcsak a profi sportolók, az utánpótlás-szakosztályok fiataljai, hanem valamennyi mozogni vágyó kerületi lakos előtt is nyitva áll!

Folytatódik az Ovi-foci program is. A Magyar Labdarúgó-szövetség óvodai országos programjának az a célja, hogy már a legkisebb korosztályt is az egészséges életre, a mozgás szeretetére nevelje, egyúttal biztosítsa a sportoláshoz szükséges optimális feltételeket.

Kerületünkben 2013-ban, a Leányka Tagóvodában vehették használatba az első pályát, amelyen - az alapítvány által továbbképzett óvodapedagógusok vezetésével - folyamatosak a foglalkozások. Az újabb pálya a Bartók Tagóvodában épül majd meg.