Ugrás a tartalomra

Április 6-án mehetünk szavazni

2014. január 19. vasárnap
Április 6-án mehetünk szavazni

Április 6-án mehetünk szavazni

További fontos határidők:

A hatályos jogszabályokszerint a nagyjából 8 millió, magyarországi lakóhellyel rendelkező választójogosultnakfebruár 7.után kell kézhez kapnia a névjegyzékbe való felvételről szóló értesítést.A hivatalos kampány a választást megelőző 50. napon, azazfebruár 15-énindul, ez azt jelenti, hogy az erre a célra felhasználható és elszámolható forrásokat ebben az időszakban lehet elkölteni. Az egyéni választókerületekben a jelöltekmárcius 3-iggyűjthetik az ajánlásokat az ajánlóíveken.

A nem magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgároknakmárcius 22-igkell felvetetniük magukat a névjegyzékbe a Nemzeti Választási Irodánál.

A választás napján külföldön tartózkodó választópolgárok Magyarország nagykövetségein és főkonzulátusain akkor szavazhatnak, ha a helyi jegyzőnélmárcius 29-igjelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe.

Aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén élni kíván a választójogával,április 4-igkérheti átjelentkezését a lakcím szerinti választási irodától egy másik településre.

Várhatóan a választás éjszakáján már előzetes eredményt közöl majd a Választási Iroda, de a választás jogi eredményét csak a külföldön leadott szavazatokat tartalmazó urnák hazaszállítása és a levélben leadott szavazatok megszámlálása után állapítják meg: az egyéni választókerületek eredményét legkésőbbáprilis 12-én, a választás országos eredményét pedigáprilis 25-én.