Ugrás a tartalomra

Németh Zoltán választott

2013. szeptember 04. szerda
Az országgyűlési képviselő az önkormányzati munka mellett döntött. 2014-ben nem indul parlamenti képviselő-jelöltként a választáson.
Németh Zoltán választott


Az országgyűlési képviselő az önkormányzati munka mellett döntött. 2014-ben nem indul parlamenti képviselő-jelöltként a választáson


Csupán parlamenti szezonnyitó interjúra készültünk, de egy hírrel állt elő...

Több hónap gondolkodás után arra jutottam, hogy 2014-től az önkormányzati munkát választom, és jövőre nem indulok az országgyűlési választásokon. Az ok nagyon prózai. 2014-től - egyébként szerintem nagyon helyesen - a parlamenti képviselők nem lehetnek önkormányzati képviselők, tisztségviselők. Ahogy valamennyi párt politikusainak, nekem is döntenem kellett. Nem volt könnyű, de úgy érzem, nagyon jó döntést hoztam.

Miért döntött így?

Kimondani is nehéz - huszonhárom éve vagyok önkormányzati képviselő a kerületben, emellett eddig közel másfél évtizedet dolgoztam a fővárosi közgyűlésben. Ennyi idő után képtelenség ezt a munkát abbahagyni, és azt mondani: "befejeztem, inkább a parlamenti szék".

Pedig az általános vélekedés, hogy az önkormányzati munka valami nagyon száraz, unalmas dolog, bezzeg egy parlamenti képviselő "prima primissima".

Ez a vélekedés habitus és nézőpont kérdése, de nagyon felületes megközelítés. Az önkormányzati munka szinte tapinthatóan a hétköznapi ügyekről, az életről szól. A múlt hét végén, amikor Nagytétényben átadtuk a felújított városközpontot, akkor érezhette igazán mindenki, hogy mit jelent egy településért dolgozni. Több évtized után megújul egy városrész. Most készülünk Budafok megújítására. Kell ennél szebb, felemelőbb hivatás? Az ilyen ügyek menedzselésére tettem és teszem fel az életemet. Ha valakinek ez "száraz, unalmas", az nagyon keveset tud a való világról.

Hogyan tovább?

Választókerületi elnökként továbbra is én irányítom a nagyobbik kormánypárt helyi munkáját. Szeretném, hogy országgyűlési jelöltünk is helyi politikus legyen, Budafok-Tétényben és úgy általában Dél-Budán ez hagyomány, így erre jelentős az esély. Ebben is ragaszkodnunk kell a hagyományainkhoz. A lényeg, hogy tegyük a lehető legtöbbet a helyi közösségekért, az országért. Ahogy Nagytétényben, úgy Budafok városfejlesztésében is nagy dolgok készülnek, egész embert kívánnak.

Ki lesz a jelölt?

Nevet még nem tud kicsikarni belőlem, hiszen végig kell mennünk a döntési mechanizmus valamennyi fázisán, ez a rend. Annyi biztos, hogy szándékom szerint jól ismert, felkészült, tapasztalt és legfőképpen helyi politikus venné át a stafétát. Természetesen 2014-ig, a parlamenti ciklus végéig továbbra is képviselem a budafok-tétényieket az Országgyűlésben.

A parlamenti szezonnyitó interjút teljes terjedelemben a Városházi Híradó szeptember 19.-i számában olvashatják.

budafokteteny.hu