Ugrás a tartalomra

Helytörténeti séta a nagytétényi komplex beruházási projekt fő állomásain

2013. augusztus 06. kedd
Nagytétényben több mint egymilliárd forintos beruházás eredményeként közterületek újulnak meg
Helytörténeti séta a nagytétényi komplex beruházási projekt fő állomásain

Nagytétényben több mint egymilliárd forintos beruházás eredményeként közterületek újulnak meg, a nagytétényi zsinagógában a Szabó Ervin Könyvtár intézménye nyitja meg a kapuit, a Szelmann házban a helyi civil szervezetek közösségi otthona épült át, a volt Tétény mozi pedig kulturális és művelődési központként üzemel.

Április 28-án 14 órától a Budapesti Frisbee Sport Egyesület szervezésében rendhagyó helytörténeti sétán vehettek részt az érdeklődők. Az alkalom Nagytétény történetének eddigi egyik legnagyobb és legsikeresebb beruházásához köthető.

A helytörténeti sétán az érdeklődők a rehabilitáció főbb helyszíneit és azok környékét járták végig az egykori római Campona területén, azaz a mai Tétényben:

  • a nagytétényi ortodox imaház, zsinagóga
  • Szelmann-ház
  • Templomkert
  • Szentháromság tér
  • Zambelli utca
  • Zsidó temető
  • Sváb kitelepítettek emlékműve
  • a 100 éves Nagytétényi SE labdarúgó pályája

A séta első négy állomása a "Nagytétény központ komplex rehabilitációja" nevű - uniós társfinanszírozású - beruházás részeként megújuló közterületek és ingatlanok helyszínei voltak.

Fejlesztések, új funkciók

Zsinagóga

Nagytétény lakossága a projektnek köszönhetően az épületet a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kerületi fiókkönyvtáraként használhatja a közeljövőben, mely 220 m2alapterületen, könyvállományát és szolgáltatásait tekintve is kiemelkedő színvonalú szolgáltatást nyújt majd. Az épület rendezvényhelyszínnek is alkalmas lesz, így magasabb szintű együttműködés fog létrejönni a városrész többi kulturális intézményével és szervezetével. A tervek szerint a fiókkönyvtár programjaival Nagytétény fiataljainak közösségfejlesztésében és a közösségépítésében vállal majd kiemelkedő szerepet, emellett a helyi zsidóságnak emléket állító kiállítás is folyamatosan látogatható lesz.

Szelmann-ház

Az épület a város-rehabilitáció során emeletráépítéssel bővül, illetve a földszint is jelentős átalakításon esik át. ͍gy lesz alkalmas inkubátorházként is funkcionálni a jövőben, azaz kis- és középvállalkozások bérelhetnek majd irodát az épületben, infrastrukturális támogatással együtt. Ez nagyban kedvez a helyi vállalkozások fejlődésének és lokális szintű együttműködésének. Ilyenformán a projektnek helyi üzletélénkítő hatása is lesz, tekintettel arra, hogy olyan közösségi fórum jön létre, ahol a helyi vállalkozások megismerhetik és segíteni tudják egymást.

Közösségi kulturális központ, volt Tétény mozi

Közösségi kulturális központként fog üzemelni a régi Tétény mozi, ahol elsősorban különböző klubestek, sportkörök, tanfolyamok és egyéb rendszeres összejövetelek zajlanak majd. Ezzel együtt a központhoz tartozó Szentháromság tér is megújul, csak úgy, mint a piac, a sétálóutca és a Száraz-Rudnyánszky kastélyhoz szervesen kapcsolódó Szent Flórián tér.

További részletek a fejlesztés részleteiről a projekt honlapján találhatóak.

http://budafokteteny.hu/ujnagyteteny/index.php

  • Projektgazda: Budafok-Tétény, Budapest XXII. kerület Önkormányzata
  • Projekt neve és kódszáma: Nagytétény központ komplex rehabilitációja, KMOP-5.2.2/B-09-2f-2010-0002
  • Projekt összköltségvetése: 1 068 147 123 Ft
  • Projekt támogatási összege: 829 190 820 Ft
  • Közreműködő szervezet: Pro-Régió Nonprofit Közhasznú Kft.
  • Várható projektzárás: 2013 augusztusa

A helytörténeti séta egyes helyszíneinek története

A tétényi ortodox imaház - A zsinagóga és a zsidó temető

Téténybe a török kiűzése után németeket, magyar jobbágyokat és zsidókat kezdtek betelepíteni, így 1737-ben már három izraelita család is élt az akkori faluban. A Száraz-Rudnyánszky család egy, a XVIII. sz. első felében épített gazdasági épületet imaház céljából átadott az izraelita hitközségnek. Az imaházzá történő átalakítás közvetlenül a század közepe után történhetett. A földesúri család külön izraelita temetőt is biztosított a hitközség számára, a két legrégebbi sírkő 1750-ből és 1759-ből származik. Ezek jelentették az alapját annak, hogy Nagytétényben jött létre a Budáról délre eső terület legjelentősebb izraelita imaháza és temetkezési helye, 1760-tól anyakönyvi központja. Mindezek magyarázzák Nagytétény zsidó lakosságának folyamatos növekedését: 1851-ben "Tétényt lakja 2426 katholikus, 326 héber". Nagytétényben egy különös "asszimilációs sikertörténet" valósult meg a zsidók és a svábok részéről: számos vegyes házasság, szövevényes rokoni kapcsolat alakult ki a két közösség között. Előfordulnak a zsidó temetőben olyan sírkövek, amelyek egyik oldalán héber nyelvű, a másikon gót betűs német felirat olvasható. Az izraelita hitközség Nagytétényben 1944-ben megszűnt, az imaházat a későbbiekben könyvraktárnak használták.

Szelmann-ház

Szelmann Ignác "pinczész" 1905-ben kötött házasságot Nagytétényben az özvegy Bayernéval, akinek volt egy vendéglője. Az iparoskör tartotta ott a teadélutánjait, műsorait, és a cserkészcsapat összejövetelei is itt szerveződtek.

Volt Tétény mozi

A korabeli hézagos források szerint Nagytétényben az első mozi már az első világháború előtt működött. A források bizonytalanságára jellemző, hogy van ahol az üzemeltető neve Wahl József, van ahol Wahl Ferenc. (A mozitulajdonos dédunokájának közlése szerint Wahl Józsefé volt a mozi). A vetítőhely címeként Fő út 13. szerepel, ami a mai Nagytétényi út 278. alatt található. Neve egyik helyen ""Wahl-mozgó"", más helyen - 1917-es adat szerint - ""Rákóczi mozgó"". Az 1921-es mozirevízióig 300 fős, az újrainduláskor már csak 250 fős volt a befogadó terem. 1923-ban az a mozi megszűnt működni. Újabb moziüzemeltetési engedély birtokában 1925-ben nyílt újra az "Apolló Nagymozgó". Az Apolló mozi ezen a néven 1944-ben bezárt. 1945-ben az MKP mozijaként nyitott újra, "Szabadság Mozi" néven. 1948-ben az államosítással nevet változtatott, "Petőfi Mozi" lett, 1959 március 8-ig, amikor átalakítás miatt bezárt. Mivel 1959. március 15-én jó néhány mozi nevet változtatott, a tatarozás közben ez a mozi is más nevet kapott, így 1959. április 30-án az újjávarázsolt mozi már "Tétény" néven nyílt meg. Hosszabb tatarozás miatti bezárása volt aztán 1971. július 8-tól, csak 1972. április 14-én folytatta működését. 1986. június 2-3-i műsora, a "Visszaszámlálás" - magyar film volt. Ekkor is átmeneti szünet kezdődött. A következő évben indult az a folyamat, hogy a filmszínházakat üzemeltető vállalat a számára gazdaságtalan mozikat meghirdette szerződéses üzemeltetésre, ezek közé tartozott az akkor már egy éve üres Tétény mozi is. Szerződésesként 1987. szeptember 11-én újra feléledt, az "Én a vízilovakkal" vagyok című filmmel. 1988. június 27-28-i műsora: a "Kairó bíbor rózsája" volt. Másnaptól a Tétény mozi már zárva volt. ??zemeltetésére újabb próbálkozás 1988. augusztus 5-étől történt, de 1988. november 14-ével újra bezárt. Megint újabb szerződéses üzemmenet kezdődött 1988. december 29-én, és éppen egy teljes évig működött még. A mozi utolsó napja 1990. január 1. hétfő, a "Mamba" című film volt műsoron.