Ugrás a tartalomra

Adzuki a Parti Kertben

2013. július 24. szerda
Gulyásfőzést tartottak a Leányka utcai közösségi kertben
Adzuki a Parti Kertben

Távol-keleti babból főzött gulyást Budafok legfiatalabb közössége július derekán a Leányka utcai Parti Kertben. A különleges hüvelyest a Válts egészségre! program, a közösségi kert működtetője ajánlotta fel, a többi hozzávalót a közösség adta össze. Az összejövetelt Karsay Ferenc alpolgármester is meglátogatta.

Mint arról beszámoltunk, már több ízben találkoztak a Parti Kertben azok az emberek, akik ki akarnak törni az egysíkúságból, imádják a természetet és más emberek társaságát. Ehhez kiváló terep az a közösségi kert, amelyet a Leányka utcában hoztak létre. A területet az önkormányzat biztosítja, emellett anyagilag is támogatta a kert megvalósulását. A Leányka utcánál, a korábbi állatorvosi rendelő, az úgynevezett szellemház környéke válik fűszer- és veteményeskertek otthonává, ahol közel harminc parcellán kezdődhetett el a földművelés. Az ebben részt vevő csoport zöme nyugdíjas, emellett friss házasok és kisgyermekes családok is vállalkoztak arra, hogy gondozzák saját ágyásukat. A megtermelt javak a földek megművelőjét illetik.

A közösségi kert a kerületi Válts egészségre! program keretein belül működik, melynek vezetője Kázmácz József, aki vallja, a kert létezése nagyban hozzájárul az egészséges élethez. A legnagyobb hangsúly azonban nem a zöldég- és gyümölcstermesztésen van. Azok az emberek, akik társasházban élnek, itt lehetőséget kapnak a kertészkedésre, emellett beszélgethetnek és tapasztalataikat oszthatják meg egymással. A közösségépítés itt nem csupán a földművelésben nyilvánul meg, hanem például az olyan közös főzésekben és programokban is, amelyet nemrég tartottak a Leányka utcában.

A tagok néhány száz forintos tagdíj fejében tavasztól késő őszig használhatják a kertet. Számos fórumot tartottak már, szakmai segítőjük a Fitoland Dísznövénykertészet kertészmérnöke, Gáfor Gergely, aki hasznos tanácsokkal látja el a lelkes kertbarátokat. A Fitoland néhány palántával hozzá is járult a kert- és közösségépítéshez.

(VH)