Ugrás a tartalomra

Megújult Nagytétény belvárosa

2013. június 26. szerda
Több mint egymilliárd forintért újult meg uniós támogatással Nagytétény.
Megújult Nagytétény belvárosa

A XXII. kerület egyik legrégebbi településrészén az ingatlanfejlesztések és a közterületek rekonstrukciója mellett a munkahelyteremtés kapott hangsúlyt. Hat évtizede vár a fejlesztésekre Nagytétény. Az elmúlt egy évben megvalósult az álom, Közép-Magyarország legnagyobb városfejlesztése. A beruházás részeként megújult egyebek mellett az egykori zsinagóga, a Szelmann-ház, a templomkert, a Szentháromság tér és felépült az új kulturális központ. A teljesség igénye nélkül, de a számok nyelvén: 10.000 könyv kölcsönözhető majd a zsidó imaházból könyvtárrá alakított épületben, 350 négyzetméteren az induló vállalkozásokat segítik a Szelmann-házban, az új kulturális közösségi központ pedig 1830 négyzetméteren várja a polgárokat. Az épületeket a nyáron használatba vehetik a nagytétényiek és valamennyi kerületi lakos.

Az új kulturális központban Karsay Ferenc alpolgármester köszöntötte a beruházást záró ünnepség résztvevőit június 25-én. Mint mondta: "egy vár ereje nem a falakban, hanem lelkekben van, de csak azért idézem Gárdonyit, hogy megérthessük, a nagy lélekhez szép falak is társulhatnak, íme".

Szabolcs Attila polgármester hangsúlyozta: Nagytétény hatvan éve várja a fejlesztéseket, türelemmel. Csak az előkészítés majd másfél évig tartott a brüsszeli szabályok miatt. Végül nagyjából tíz hónap állt a kivitelezők rendelkezésére. Dicséret illet mindenkit, akik kivették a részüket a munkából - fogalmazott a kerület vezetője.

Karsay Ferenc hangsúlyozta, hogy elismerés jár a civileknek, akik kitartóan, nagy lélekkel álltak a beruházás mellé, akkor is, amikor nehézségekkel szembesültek.

Szabolcs Attila polgármester kifejtette: "miközben sokan és sokat meditáltak - utalt ezzel a rendezvényen fellépő hegedűművész, Györffy Gergely által előadott egyik darab címére -, hogy, mi és hogy lesz, mi cselekedtünk". Nagytétény hatvan éve várja a fejlesztéseket, türelemmel. Csak az

előkészítés majd másfél évig tartott a brüsszeli szabályok miatt. Végül nagyjából tíz hónap állt a kivitelezők rendelkezésére. Dicséret illet mindenkit, akik kivették a részüket a munkából - fogalmazott a polgármester. "Felemelő látni annak a temérdek erőfeszítésnek az eredményét, melyet a helyi civil szervezetek, a kulturális élet szereplői, vállalkozók, és a városvezetés együttesen fordított arra, hogy a nagytétényiek élete gazdagabb lehessen."

Németh Zoltán, a kerület országgyűlési képviselője elmondta, hogy városközpont-rehabilitációban kiemelt szerepet szántak a munkahelyteremtésnek, csak az építkezés 150 embernek adott munkát. Hozzátette: a Szelmann-házban több funkciós gazdasági szolgáltató működik majd, az épület 5-8 helyi vállalkozásnak ad helyet és segíti a helyiek megélhetését. Emellett a központi helyeken lévő üzlethelyiségek homlokzatai is megújultak, ez is segíthet vonzóbbá tenni az működő vállalkozásoknak tevékenységüket.

Németh Zoltán a gazdaságfejlesztés mellett szólt arról, hogy a közterületek és középületek felújításával megőrizték azok értékeit és a kisvárosi miliőt. "Tartottuk magunkat az ígéretünkhöz, megőrizve újítottunk. Kisvárost építünk a nagyvárosban." - Amikor a tervrajzokat néztük, sokunkban aggódás volt, hogy tényleg jók lesznek-e így a régóta várt fejlesztések - reagált az elhangzottakra Lászlóné Varga Éva. A Nagytétényi Polgári Kör elnöke hangsúlyozta: külön szeretné megköszönni a türelmet és az együttműködést a beruházást irányító Zelenák Sándornak, és valamennyi munkatársának, akik mindenben kompromisszum készek voltak a civilek igényeire, amikor a helyi értékek megőrzése vetődött fel. "͍gy a nagytétényiek relikviái megmaradhatnak az útókornak."

SFI