Ugrás a tartalomra

Bartókos siker a Kossuth iskolában

2013. április 28. vasárnap
Az idei - immár nyolcadik alkalommal megtartott - "Klauzál Napok Tétényben" programsorozat egyik állomása a "Klauzál Gábor és Eötvös József emlékezete" című iskolai vetélkedő volt április 26-án.
Bartókos siker a Kossuth iskolában

Dr. Dobos Károly, a rendező Klauzál Gábor Társaság elnöke bevezetőjében elmondta, hogy hagyományosan az előző év győztes iskolájában tartják a következő esztendő versenyét. Ezután Turgyánné Ignácz ?gnes iskolaigazgató köszöntötte a kísérő pedagógusokat és az Árpád, Baross, Bartók, Herman, Hugonnai, Kempelen és Kossuth iskolából érkező tizenegy háromfős csapatot. Öt eltérő nehézségű kérdéscsoportra kellett a tanulóknak válaszolni, totótól a hibás szöveg javításán át évszám-esemény párosításig.

A megmérettetést idén a Bartók Béla Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola csapata nyerte nagy fölénnyel, a Baross iskola lett a második, harmadik pedig a Herman iskola.

Kincses Katalin, a verseny szakmai szervezője és vezetője kérdésünkre elmondta, hogy nagyon meg volt elégedve a gyerekek felkészültségével. Hozzáfűzte, hogy a csapatok a Klauzál Társaság honlapján hat héttel ezelőtt megjelentetett anyagból készültek fel, így mindenki egyenlő esélyekkel indult.

Karsay Ferenc zárszavában megköszönte a Klauzál Társaságnak a színvonalas, frappáns, pörgős vetélkedő lebonyolítását. Mint mondta, a Társaságnak oroszlánrésze van Klauzál Gábor ismertségének terjesztésében. ? Budafok-Tétény kiemelkedő személyisége, itt élt és dolgozott életének nagy részében, minden helyi lakosnak büszkének kell lenni rá.

Arra a kérdésre, hogy szerinte mennyire ismerik a kerületi gyerekek Klauzál Gábor életét és munkásságát, lapunknak így válaszolt az alpolgármester:

"Ennyire - mutatott a táblára Karsay Ferenc. Ez az eredmény elég jó képet ad Klauzál ismertségére vonatkozóan. Egy település megjelenítése szempontjából a hozzá köthető híres és nevezetes emberek meghatározóak. A Klauzál Gábor Társaság és az Önkormányzat is azon dolgozik, hogy Budafok-Tétény emblematikus figurája legyen Klauzál Gábor, és erre alkalmas az itt végzett tevékenységével - a rózsanemesítéssel, a gyümölcstermesztéssel, a szőlő- és borkultúra fejlesztésével -, illetve azzal is, amit politikusként, a Batthyány-kormány tagjaként alkotott. Most már van szép szobra, kezdik megismerni a gyerekek is. Reméljük, hogy a mi településünket, ami jelmondata szerint Kisváros a nagyvárosban , be lehet azonosítani Klauzál Gáborról, és fordítva."

KV