Ugrás a tartalomra

Éremeső a borászversenyen

2013. április 25. csütörtök
Balatonfüred, Budafok és Villány tanulói szálltak harcba az ország legjobb borásztanulója címért.
Éremeső a borászversenyen

A gyakorlatorientált képzés hazai éremesőt hozott. Remekül szerepeltek a BCE Soós István Borászati és üzleti Szakiskola és Szakközépiskola diákjai a Borászszakma kiváló tanulója versenyen. A verseny főszervezője a Magyar Agrár-, Élelmiszer-gazdasági és Vidékfejlesztési Kamara volt, mely 2011-ben élesztette újra a rangos vetélkedőt.

A legjobbnak Faller Marcell, a budafoki Soós István borászati iskola tanulója bizonyult, aki saját elmondása szerint tízéves kora óta érdeklődik a borkészítés iránt. A második és harmadik helyen szintén budafoki diákok, Kiss Roland József és Badics Dávid végeztek.

Összesen öt kategóriában osztottak különdíjat, emellett számos egyéb díjban részesültek a versenyzők.

Dr. Janky Ferenc, a BCE Szőlészeti és Borászati Intézet borászati tanszékének egyetemi docense, a versenybizottság elnöke elégedetten beszélt a verseny szervezéséről és a diákok munkájáról, mint mondta: remek borokat készítettek a diákok. Csupán egyet kért tőlük, hogy tanuljanak tovább és gyakorolják a kommunikációt, mert az előadás, a tanulók beszédkészsége hagyott némi kívánnivalót maga után.

Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára is beszédet mondott az ünnepélyes zárórendezvényen. Úgy fogalmazott: Magyarország nem nagy ország, ezért a borászati termelésben nem a mennyiségben, hanem a minőségben kell gondolkodni.

- Ezek a gyerekek jelentik a jövő szempontjából azt az alapot, amelyre mind a borásztársadalom, mind pedig az egész ország építhet. Nagyon fontos ágazatról van szó, úgy gondolom, az elmúlt években nagyon komoly előrelépések történtek, hogy fejlődni tudjon az agráriumnak ez a szegmense. Mind a támogatások, mind a törvényalkotás tekintetében próbáltuk a minisztérium részéről a támogatást megadni - emlékeztetett az államtitkár. Hozzáfűzte: a következő uniós költségvetési ciklusban mintegy 29 millió euró áll rendelkezésre.

Az ünnepségen az önkormányzat képviselői is megjelentek. Budafok-Tétény polgármestere, Szabolcs Attila úgy nyilatkozott: az iskola sikere a kerület sikere is, még akkor is, ha az intézmény nem önkormányzati fenntartású. Hozzátette: a magyar borászatnak remélhetően hasznára válik, hogy az innen kikerülő diákok olyan szaktudást szereznek, amelyet a további életben, a saját gazdaságukban vagy a munkahelyükön az egész magyar borászat hasznára tudják fordítani. A polgármester számára természetes, hogy a borásziskola budafoki, de mint mondta, nemcsak azért, mert korábban a Soósban volt egyedül (több mint száztíz éve) borászati képzés, hanem azért is, mert nagy harcokat kellett vívni a főváros előző vezetésével az intézmény fennmaradásáért.

Karsay Ferenc alpolgármester arról mondta el a véleményét, hogy milyen pozitív következménye lehet a jó szereplésnek.

- A borászképzés hagyományos központja Budafok. 1901-ben alakult az iskola, ezzel egyértelműen itt volt az első ilyen képzés az országban. A mi kisvárosunknak ez az egyik tradíciója, nyilvánvalóan a jó szereplés ezt erősíti, és nagy örömöt okoz nekünk. Az egész világon felszálló ágban van a borkultúra. Abban reménykedünk, hogy ez egyfajta lehetőség arra, hogy a nemzetközi kapcsolatok fejlődjenek. A Budapesti Corvinus Egyetemmel meglévő kerületi együttműködés is rejt magában lehetőségeket a felsőoktatás területén, hiszen minden település rangját emeli a minőségi oktatás - fejtette ki az alpolgármester.

Zugmann Péter alpolgármester is találkozott a diákokkal, s szintén örömét fejezte ki a sikeres szereplés miatt.

- A kerület számára ez mindenképp nagy elismerést jelent, annál is inkább, mert Budafokon működik a Soós István iskola, ami egyedülálló a tekintetben, hogy az ország egyetlen, kizárólag a borászati képzésre szakosodó iskolája. Külön öröm, hogy az első három helyezett budafoki lett, ez jól tükrözi, hogy itt milyen rangos borászképzés folyik - nyilatkozta lapunknak az alpolgármester.

Földesi Gyula, az eseménynek helyt adó Soós iskola igazgatója záróbeszédében kihangsúlyozta: a borászszakma nagyon szép, de állandóan változó hivatás, ahol folyamatosan jelennek meg az újabb kutatási eredmények a piacon. Úgy vélte, az eredményeket be kell építeni a szakmai munkába, meg kell ismertetni a tanulókkal.

Az iskola igazgatója nem véletlenül büszke, ilyen sikereket ezen a versenyen még nem értek el az utóbbi években a budafoki diákok. Mint elmondta, nagyon ügyeltek a verseny tisztaságára, így az utolsó napon változtatott az eredeti gyakorlati feladatsoron. - A jó helyezések arra sarkallnak minket, hogy folytassuk azt az utat, amit az elmúlt négy évben elkezdtünk: nyitottunk a pincészetek felé, nyitottunk a még inkább gyakorlatorientált képzés irányába. A kihelyezett őszi termelési gyakorlatra egyre nagyobb az igény, sőt, mivel nemzetközi kapcsolathálót is létrehoztunk, ezért a tanulóink hathetes gyakorlaton vehetnének részt Németországban, Olaszországban és Ausztriában. Ez a lehetőség jól tükrözi képzési szemléletünket. A három legjobb tanulót korábban az ország három jeles pincéjébe helyeztük ki szeptembertől hat hétre. Idáig nem volt szokás, hogy szakiskolai tanulót ennyi időre kiveszünk az oktatásból. Ugyanúgy be kellett járniuk dolgozni, mint a helybéli szakembereknek, fegyelmet tanultak, elsajátították azokat a munkafogásokat, amelyeket éles helyzetben meg kell oldaniuk. Szerintem ezért sikerült ilyen jó eredményeket elérniük - tárta fel a siker titkát az igazgató.

A sikerben persze az is szerepet játszhatott, hogy azok a diákok, akik összességében legalább 71 százalékot teljesítettek, már fellélegezhetnek, mentesülnek a szakmunkásvizsga alól.

LE