Ugrás a tartalomra

Telt házzal a Művészetek Palotájában

2013. április 25. csütörtök
Musical készül a húszéves Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekarnak
Telt házzal a Művészetek Palotájában

Sok-sok küzdelem és még annál is több dicsőség, folyamatos újítás és megújulás - így is jellemezhetnénk a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar elmúlt húsz évét, amelyet április elején meg is ünnepeltek egy koncerten. Hollerung Gábor zeneigazgatóval beszélgettünk.

- Az ünnepi koncertre mivel készültek, milyen különlegességgel, és hogyan fogadta azt a közönség?

- Azt gondoltam, hogy egy ilyen koncertnek inkább konzervatívnak kell lennie, azért, mert ilyen alkalommal összegez, felmutat valamit, vissza is tekint az ember. Most nem vállaltunk semmiféle extravaganciát, amelyet mindig is tettünk és tenni is fogunk. Viszonylag hagyományos műsort állítottunk össze, melyben két európai darab szerepelt. Emellett Gyöngyösi Levente III. szimfóniáját játszottuk el, amit nemrég írt, és számunkra nagyon fontos, mert ezzel is szerettük volna kifejezni a kortárs zenéhez való viszonyunkat. A zenekar innovációját mutatja Kodály: Galántai táncok című műve, melyet oly módon adtunk elő, hogy a zenekaron belül alakult népi együttessel játszattunk el eredeti népi gyűjtéseket. Elképesztően meleg fogadtatásban részesültünk, óriási érték ma Magyarországon, ha valakinek a MűPát megtöltő törzsközönsége van.

- Ha visszatekint, melyek voltak a legfontosabb lépések a zenekar életében?

- Küzdelmes húsz esztendő van mögöttünk. A létezésünk alapjait nagyon meghatározta az, hogy az önkormányzat a rendszerváltozás után intézményesítette a zenekart, mert akkoriban ez nem volt jellemző, tulajdonképpen hőstett volt. ?llandó konfliktushelyzetet teremtett az, hogy mindig egy picivel többre volt szükség, mint ami rendelkezésre állt. A csoda az, hogy mégis mindig volt ránk keret, és az is elismerésre méltó, hogy a XXII. kerület az utolsó pillanatban mindig igent mondott arra, hogy az együttesre szüksége van. Az egyik legnagyobb fegyverünk az összetartás. A legnehezebb pillanatokban is hajlandóak vagyunk munkával megteremteni a saját létünk biztosítékát. Az egész életemben arra vagyok büszke, hogy bármi, amit csináltam, bármelyik együttesemben, mindig egy kicsit a kor előtt volt. A zenekar rengeteg mindenben járt mindig is élen: program alkotásában, közönségnevelési mechanizmusokban, repertoárspektrumban és a játékmódban is teszünk olyat, amellyel megelőzzük a többieket.

- A jövőt tekintve mire számíthat a közönség?

- Van, amit már elárulok és van, amit nem. Egy musical készül számunkra, amelyet két év múlva mutatunk be. A magyar zenei közéletben rendkívüli pillanat lesz majd, Gyöngyösi Levente zeneszerző készíti. Idén nemegyszer fogunk megfordulni a Papp László sportarénában is, ami mutatja, hogy igen erős a közönségbázisunk. A szezon újdonsága, hogy visszaköltözünk a Zeneakadémiára a nagykoncertjeink két sorozatával is. Budafok-Tétényben is igyekszünk mindig újdonsággal előállni, úgy tervezzük, hogy május 21-én, a tavaszi fesztivál nyitányaként nagyon ütős koncertet adunk, két sztárfellépővel.

(L. E.)