Ugrás a tartalomra

Segítség az életveszélyben

2013. április 25. csütörtök
Naponta hétezer mentős küzd a betegek életéért
Segítség az életveszélyben

Márciusban Győrfi Pál tartott előadást tizenéves gyerekeknek a Klauzál Ház drogprevenciós rendezvénysorozata, a "Szertelenül" vendégeként. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője bevezetőjében a mentőszolgálat megálmodójáról, dr. Kresz Gézáról, a szervezet működéséről és Európa legrégebbi, Markó utcai mentőállomásáról mesélt a színházterem ifjú közönségének, majd felhívta a diákok figyelmét az 1880-as években épült mentőközpontban ma is ingyenesen látogatható Mentőmúzeumra.

Győrfi Pál előadásában kiemelte, hogy sok országtól eltérően Magyarországon egységes, országos mentőszolgálat működik, amelynek előnye, hogy nagy baleseteknél tömeges baleseti egységet is tudnak riasztani, ahogy ez a márciusi hóesés miatt kialakult katasztrófahelyzetben is történt. Az M1-es és M7-es autópályán összeütközött hetven autó sérültjeinek mentését a közel harminc mentőautó mellett egy ilyen egység segítette, ennek köszönhetően a tömeges baleset csak egy emberéletet követelt.

Az OMSZ szóvivője néhány érdekes adatot is megemlített: az országban 230 mentőállomás működik, közülük 14 Budapesten. Naponta 743 mentőautó és hétezer dolgozó (orvos, mentőtiszt, asszisztens és sofőr) teljesít szolgálatot az országban, a mentők évente egymillió alkalommal segítenek a sürgős esetekben. Bár céljuk - mondta Győrfi Pál -, hogy negyedóra alatt eljussanak a rászorulókhoz, ez sokszor túl hosszú idő ahhoz, hogy életben találják a beteget. Ezért is szorgalmazzák, hogy az iskolákban legyen kötelező a diákok számára az újraélesztés megtanulása. Ha ugyanis valakinek leáll a szíve, nincs idő kivárni a mentőket. Négy percen belül el kell kezdeni az újraélesztést.
A korábban hosszú ideig mentőtisztként dolgozó szóvivő nagyon komoly problémának tartja a magyarországi droghelyzetet. Mentősként a 80-as évek elején került először kapcsolatba kábítószer-fogyasztó beteggel. Kifejtette, hogy nálunk akkor még szinte ismeretlennek számított a drog, de a 90-es évek elején sajnos már "jól ismertük". Akkor a heroin túladagolása okozta a legtöbb gondot, manapság viszont az ismeretlen eredetű, ismeretlen összetételű, viszonylag olcsó szintetikus szerek jelentik a legnagyobb veszélyt. Felhívta a figyelmet arra, hogy az úgynevezett parti- vagy dizájnerdrogok elsősorban a távol-keleti országokból érkeznek, ahol a lehető legolcsóbban a lehető legdurvább hatású készítményt igyekeznek előállítani, ezért az anyag összetétele mindig más. Egy-egy molekula megváltoztatásával a kábítószerek összhatása is módosul, így használatuk teljesen kiszámíthatatlan következményekkel jár.
A szóvivő a kábítószerhez vezető utat példákkal illusztrálva mutatta be a résztvevőknek, megtörtént esetekről, tragédiába fulladt fiatal életekről mesélt.

- Hosszú időszak végeredménye, amikor valakinek az életéért harcolunk, a folyamat ugyanis hónapokkal, évekkel korábban kezdődik. Jó lenne ezt a történetet még a legelején lezárni úgy, hogy ne is induljon el. Könnyű belekeveredni a drogozásba, kiszállni belőle azonban már nagyon nehéz. A segélykérés az utolsó pillanatban érkezik, életveszélyben lévő embereken kellene segítenünk, ami sok esetben már nem sikerül - figyelmeztette előadása végén Győrfi Pál a fiatalokat. Közölte: ezért is tartja fontosnak, hogy minél több helyen és minél több fórumon beszéljünk nyíltan a kábítószerekről és a használat következményeiről. (A www.droginfo.hu oldalon további információk találhatók.)

T. A.