Ugrás a tartalomra

Célbalövés puttonyfecskendővel

2013. április 29. hétfő
Száz kisdiák vett részt a dél-budai katasztrófavédelmi ifjúsági versenyen
Célbalövés puttonyfecskendővel

A Dél-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség szervezésében megtartották a dél-budai katasztrófavédelmi ifjúsági versenyt, amelyet a kerületi önkormányzat is támogatott. A rendezvénynek a XXII. kerületi BMTE sportpálya adott otthont.

Idén először kirendeltségi szinten rendezték meg a dél-budai katasztrófavédelmi ifjúsági versenyt, amelyen 21 csapat vehetett részt. A diákok a XI., a XXI. és a XXII. kerületből érkeztek. Az ünnepélyes megnyitón közel száz versenyző hallgatta a versennyel kapcsolatos tudnivalókat Pócsik Attila tűzoltó alezredestől. A verseny célja, hogy a gyerekek már fiatalon rendelkezzenek azokkal az ismeretekkel, amelyek gyakorlati alkalmazásával egy esetleges veszélyhelyzetben segíthetnek embertársaikon, családjukon.

A verseny állomásain a gyerekeknek többek között elsősegélyben kellett részesíteni egy ájult sérültet, túlélőcsomagot kellett összeállítani, fel kellett ismerni a veszélyes anyagot szállító járművek jelzéseit, homokzsákfalat kellett építeni, célba kellett lőni puttonyfecskendővel és katasztrófavédelmi tesztet kellett megoldani.

A rendőrségi állomásnál nem volt kötelező megjelenni, mégis mindenki kitöltötte a rendőrök kerékpáros KRESZ-tesztlapját.

A legkevesebb hibát vétett diákok ajándékot kaptak. A három kerület indulói közül a XXII. kerület iskolásai ismerték a legjobban a közlekedési szabályokat.

Az ünnepélyes eredményhirdetésen minden kerület csapatát külön értékelték. A XI. kerület nyertes csapatainak Menyhért Tamás tűzoltó őrnagy, a XXI. kerületieknek Galgócz Deák Antal tűzoltó alezredes, a XXII. kerületi diákoknak pedig Szabolcs Attila polgármester adta át az érmeket.

Az értékelés eredményeképpen kerületünkből középiskolai kategóriában a Kempelen Farkas Gimnázium csapata bizonyult a legjobbnak. Általános iskolai kategóriában az Árpád utcai Általános és Német Nemzetiségi Iskola csapata nyert. A négy lányból álló nyertes csapat hatalmas örömmel vette át a kupát, és csak annyit mondtak: nagyon élvezték a verseny minden feladatát, de a szívükhöz mégis az elsősegélynyújtás állt a legközelebb.

Neer Laura, az "árpádos" csapat kapitánya elmondta azt is, szerinte miért jó a katasztrófavédelmi verseny. - Jó tudni, hogy ha esetleg háború tör ki vagy bombatámadás történik, akkor nem leszünk tehetetlenek, még ha gyerekek is vagyunk. Biztonságban érezhetjük magunkat, hiszen tudni fogjuk, hogy mit kell csinálnunk, tudni fogjuk, hogy melyik szirénahang mit jelent - fejtette ki a tanuló.

A második és a harmadik helyet a Nádasdy Kálmán Általános Iskola szerezte meg. A győztes csapatok méltóképpen képviselhetik kerületünket a fővárosi versenyen.

Viszkocsil Dóra