Ugrás a tartalomra

A fogyatékkal élőkről ír dalokat az Alma együttes

2013. április 25. csütörtök
Be akarják mutatni, hogy milyen mosolygósak, barátságosak, szeretetreméltók és mi mindenre képesek a Down-szindrómás gyerekek
A fogyatékkal élőkről ír dalokat az Alma együttes

Nagyon jó gyerekeknek énekelni és zenélni. A belőlük áradó energiától a fejfájásom is elmúlik, pedig egy-egy előadás után olyan ólmos fáradtság telepszik rám, hogy meg tudnék halni. De jön a következő koncert, ahol - ha a közönségünk játszótársnak tekint bennünket - ismét csodák történnek - mondta el lapunknak az Alma együttes frontembere, Buda Gábor, akivel zenéről, segítségnyújtásról és mindennapjairól beszélgettünk. Kiderült: az Alma együttes a fogyatékkal élőkről ír dalokat egy új lemezhez. A CD-t Kiss-Péterffy Márta könyvbe szedett verseivel együtt, Bartos Erika illusztrációival lehet majd megvásárolni.

- Családi koncertjeik rendszerint teltházasok. ͍gy volt ez április 14-én a Klauzál Házban is.

- Fontos, hogy előadásainkon a szülők is jól érezzék magukat, hiszen csak akkor jönnek el újra a gyerekekkel meghallgatni minket. Ezért úgy állítjuk össze a műsorainkat - egyébként a lemezeinket is -, hogy ne csak gyermekbarát dal szóljon, legyen köztük néhány olyan is, amely vagy tartalmilag, vagy zeneileg komolyabb.

- Hogyan készülnek a komolyabb számok?

- Nagyon szeretem a verseket. Kedvenc foglalatosságom, hogy előveszem a versesköteteket és olvasgatok. Ha megérint egy költemény, ha találok egy olyan verset, amelyre ráhangolódom, kézbe veszem a gitárt, és egy perc alatt megszületik hozzá a dallam.

- A koncertmentes napokon nemcsak zenét szerez, hanem hangszerel, forgat, rendez és vág is.

- A fiúkkal egy évben legalább háromszázszor állok színpadra, énekelek, zenélek és bohóckodom a gyerekeknek, de bevallom, a háttérmunka ma már sokkal jobban érdekel, mint az előadóművészet. Vettem egy nagyon komoly kamerát. Székesfehérvári barátaimmal és az Alma együttessel alapítottunk egy filmgyártó stúdiót, ahol az Almának írt dalok, hangszerelések és klipek mellett reklámfilmeket és filmzenéket készítünk a különböző cégeknek. Most tanulom a filmrendezést a Budapest Filmakadémián, hogy később, ha lesz rá lehetőségem, tudjak akár nagy mozifilmet is rendezni.

- Legutóbb elkészült klipjük a Down-szindrómás gyerekekről szól.

- Megkeresett minket Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke, hogy írjunk a Mindenkinek becsengettek című programhoz egy olyan dalt, amely a Down-szindrómás kisgyerekek integrációját népszerűsíti. Kiss-Péterffy Márta szövegével és az én zenémmel megszületett a Mutasd meg! című dal, amelyhez klipet is készítettünk. Szeretnénk közelebb hozni egymáshoz a többségi és a downos gyerekeket, sőt, nem titkolt szándékunk, hogy a szülőket is megszólítsuk ezzel a mondanivalóval, hiszen a gyerekek sokszor sokkal inkább befogadóbbak, mint a felnőttek. Be akarjuk mutatni, hogy milyen mosolygósak, barátságosak, szeretetreméltók és mi mindenre képesek a Down-kóros gyerekek. Bízom benne, hogy a klip hatására toleránsabbá válnak a nézők a sérült emberekkel szemben, ezért is gondoltam, hogy emellett más fogyatékkal élőkről - vakokról, halláskárosultakról - is írunk dalokat, és ezeket egy lemezre gyűjtve kiadjuk.
A CD-t Kiss-Péterffy Márta könyvbe szedett verseivel együtt, Bartos Erika illusztrációival lehet majd - reményeink szerint még az idén - megvásárolni.

- Ideje nagy részét azért még mindig a közönséggel tölti. Naptárjuk két évre előre betelt a jótékonysági koncertekkel, havonta négy-öt előadást tartanak ingyen.

- A kórházaktól kezdve a kisegítő iskolákon keresztül mindenkinek segítünk. Tudjuk, hogy ezek az intézmények nem tudnak fizetni, de szeretnének örömet szerezni a gyerekeknek, ezért ha hívnak, megyünk. Sajnos kevés az időnk, ezért kell előre terveznünk. Előfordult, hogy egy nap nyolc fellépésünk is volt, de ma már négynél többet nem vállalunk. A koncerthelyszínek között nem teszünk különbséget, fellépünk plázákban és sörsátrakban is, hogy azok a gyerekek is lássanak élő előadást, halljanak megzenésített verseket, akik egyébként soha nem jutnának hozzá.

Tamás Angéla