Ugrás a tartalomra

Borászverseny Budafokon

2013. április 10. szerda
Faller Marcell lett az ország legjobb borásztanulója
Borászverseny Budafokon

Taroltak a Soós István iskola tanulói az idei borász szakmai versenyen. Kerületünk diákjai végeztek az első három helyen. A győztes Faller Marcell lett, őt követte Kiss Roland József, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Badics Dávid állhatott. Az ünnepélyes eredményhirdetésen az iskola és a fenntartó vezetői mellett Tóth Katalin a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára, Szabolcs Attila polgármester, Karsay Ferenc és Zugmann Péter alpolgármester is részt vettek.

Hosszú kihagyás után 2010-ben szervezte meg újra a Borász Szakma Kiváló Tanulója versenyt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Idén a kétnapos döntőnek a budafoki BCE Soós István Borászati és üzleti Szakiskola és Szakközépiskola Tangazdasága adott otthont.

Balatonfüred, Budafok és Villány borász tanulói kétnapos elméleti és gyakorlati vizsgán igyekeztek bizonyítani, hogy ők az ország legjobbjai.A rátermettséget saját boraikon keresztül is be kellett mutatni a versenyzőknek.

Dr. Janky Ferenc, a BCE Szőlészeti Borászati Intézet Borászati Tanszékének egyetemi docense, a zsűri elnöke elmondta, a tanulóknak 100 pontos rendszerben kellett bemutatni és szervírozni saját boraikat, valamint ismertetni kellett címkekoncepciójukat is.

A verseny főszervezője, a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara élelmiszeripari szakreferense, a verseny felelőse, Bereczkiné Kardeván Kinga elárulta, a versennyel az a céljuk, hogy vigyék a szakma hírét, kedvet kapjanak a diákok ehhez a remek foglalkozáshoz. Szeretnék, ha megmaradna ez a szakma, és a neves borvidékeken, például Szekszárdon valamint Tokajban is lenne borászképzés.

L. E.