Ugrás a tartalomra

Életmentés felsőfokon

2013. április 10. szerda
Győrfi Pál szerint a hírműsorok elbulvárosodtak
Életmentés felsőfokon

Nap mint nap láthatjuk a hírműsorokban Győrfi Pált, amint elmaradhatatlan piros-sárga kabátjában nyilatkozik a mentők nevében. Nem azért szerepel rendszeresen, mert a mentőszolgálat dolgozói népszerűsítésre szorulnának, állandó jelenléte sokkal inkább a hírműsorok bulvárosodásának tudható be - tudtuk meg az Országos Mentőszolgálat szóvivőjétől, akivel a Klauzál Házban tartott drogmegelőző előadása kapcsán beszélgettünk.

- Mire kíváncsiak az emberek?

- A rossz hírekre. Sajnos nagyobb érdeklődéssel nézik a tragédiába fulladt, balesetekkel kapcsolatos híradásokat, a kudarccal végződő eseményeket, mint a szerencsés kimenetelű beavatkozásokat, pedig a mentők életében az utóbbi jelentősebb szerepet játszik. Az országszerte átlagosan ellátott napi kétezer esetből kilencven százalék jól végződik, ám a tévék mégis csak a tízszázaléknyi tragikus kimenetelű mentésre kíváncsiak.

- Szóvivőként ritkán találkozik közvetlenül a gondokkal. Nem hiányzik a mentés?

- Néha, amikor a kollégáim erőfeszítését látom, szívesen közöttük lennék. Legutóbb, amikor az egyik aluljáróba mentem, két mentőautó személyzete küzdött egy hajléktalan életéért. Ekkor eszembe jutottak azok az évek, amikor mentőtisztként dolgoztam, és összeszorult a szívem. Ugyanakkor őket látva boldoggá tett, hogy nálunk nincs különbség ember és ember között, ha bárki élete veszélybe kerül, mint eddig is, most is mindent megteszünk értük.

- Mi a teendő, ha valaki rosszul lesz mellettünk?

- Azonnal cselekedni kell. Nagyon fontos az elsősegélynyújtás és a mentők riasztása a 104-es telefonszámon. A gyors segítségnyújtáshoz nem szükséges tudni, mitől lett rosszul valaki, miért nincs eszméleténél vagy miért állt le a szíve, hiszen ezt a szakembereknek sem könnyű megállapítani, de ismerni és bátran alkalmazni kell az újraélesztést, amellyel évente emberek tízezreit meg lehetne menteni.

- A drog is sok áldozatot követel.

-. Kevés kerületi lakos nem ismeri a Csere nevet, hiszen a család tagjai nélkül évekig elképzelhetetlen volt a kerületi Futafok. - Apukám futása nagyon inspiráló volt, ezért testvéreimmel együtt követtük őt. A futás mellett egyéb rokonsportágakban is kipróbáltam magam, a túrázás és a sísportok pedig továbbra is családi hagyomány maradt. Egyre inkább megszerettem a futást, így végül tízévesen, nővéremet követve leigazoltam a BEAC-ba, ahol versenyszerű távfutásba kezdtem. Nagyon hamar jöttek az eredmények: gyermek és serdülő futóként szinte minden Budapest Bajnokságot megnyertem - mesélte gyermekkoráról Gáspár, majd hozzátette, hogy egy-két évig a duatlon volt a fő profilja, bár a hosszútávfutás és a sífutás akkor is nagy szerepet játszottak életében.

Végül döntenie kellett. A hosszútávfutás, azon belül is az utcai, maratoni műfaj mellett tette le a voksát, és Szabó Imre edzőnél maradt a BEAC-ban.

Az atlétától megtudtuk, hogy ez azért speciális versenyszám, mert itt nem csak bajnoki helyezésekben lehet figyelemre méltó eredményt elérni, hanem egy színvonalas időeredmény (pl. olimpiai szint megfutása) is nagy sikernek számít. ? is inkább az idővel versenyzik, mint a társaival, hiszen minél gyorsabban szeretne futni.

Elmondta, hogy idén jelenlegi versenyszámában, a félmaratonon (21,1 km) 1 óra 6 perccel egyéni csúcsot ért el, amelyet jövőre tovább kíván javítani. Emellett, ha felkészülése jól alakul, négy éve dédelgetett álmát is megvalósítja, és a klasszikus maratoni távon (42,2 km) is rajthoz áll. Úgy érzi, ez lesz majd a versenyszáma, ezért nagyon fontos mérföldkőnek tekinti.

A sportoló eredményei közül kiemelte, hogy 2010-ben három különböző sportágban (duatlon, atlétika, sífutás) is junior országos bajnok lett, és 2011 óta háromszor is sikerült megnyernie a Félmaratoni Országos Bajnokságot az U23-as kategóriában.

Az október végi Mezeifutó Magyar Liga első állomásán a felnőttek között 5. helyezést ért el. Mint mondta, november végén a Mezeifutó Országos Bajnokságon a felnőttek 9 km-es távján fog rajthoz állni, és ott is az első hat hely valamelyikére pályázik, a Félmaratoni Egyetemi Bajnokságon viszont az első hely a cél.

A fiatal atléta számára a sport mellett a tanulás és a munka is fontos. Mivel a sportvezetés és a sporttudomány érdekli, ezért az ELTE-n szerzett alapszakos diplomával a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar sportmenedzseri szakára jelentkezett, ahol jelenleg mesterszakos hallgató.

A tizenöt éves ranglistavezető

Lesti Diána ?gnes 300 méteres síkfutásban és távolugrásban nemcsak korosztályában, de a két évvel idősebbek között is ranglistavezető. A kétszeres országos diákolimpiai bajnok fiatal kora ellenére már öt magyar bajnoki címet is magáénak tudhat, az idei év eredményei közül azonban a Hollandiában megrendezett Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon elért 14. helyezésére a legbüszkébb.

Beszélgetésünkkor elmondta, hogy öt éve atletizál a BMTE-ben, és edzője, Bartha Attila készíti fel a versenyekre. Jelenleg a fedett pályás szezonra készül, ahol távolugrásban új egyéni csúccsal szeretné nyitni a szezont.

- Az U16 és az U18 válogatottnak is a tagja vagyok, így egyre több nemzetközi versenyen vehetek részt. Jövőre szeretnék kijutni Kínába, az ifjúsági olimpiai játékokra, 2015-ben pedig az ifjúsági világbajnokságon való részvétel a célom - avatta be lapunkat terveibe a tizenöt éves atléta, aki a futás és ugrás mellett a József Attila Gimnázium tanulója.

Diána időbeosztása rendkívül szoros, hiszen iskola után azonnal edzésre siet, mégsem érzi megterhelőnek a mindennapokat, mert mint mondta, nagyon szereti ezt a sportágat. Elárulta: jövőjét is sportolóként képzeli el, vágya, hogy minél több világversenyen részt vehessen, és legalább egyszer az olimpián is képviselhesse Magyarországot.

- Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a tavalyi év után az idén is megkaptam az ösztöndíjat, és ez nagyon jó lehetőség számomra. Segíti a felkészülésemet, biztosítja az anyagi hátteret ahhoz, hogy eljussak az ifjúsági olimpia válogatóversenyeire, lehetővé teszi, hogy több önköltséges hazai és külföldi versenyen vehessek részt. Ez nagyon előnyös, hiszen azokon rengeteg tapasztalatot gyűjthetek - sorolta fel az atléta a támogatás előnyeit, majd hozzátette, annak is örül, hogy a kapott összegből rendszeresen megvásárolhatja magának a szükséges vitaminokat és a profi felszerelést is.


Buda boldogabb vizekre evez

A téli időszakban kőkemény felkészítő, alapozó edzések, tavasszal hosszú evezések várnak Varga Budára, akinek májustól augusztusig tart a versenyszezon. A Lágymányosi Spari színeiben versenyző kajakozó Pál Zoltán edző irányításával hetente tizenhárom alkalommal az Angyalföldi Vízi sport Egyesületben edz -snek tartották a pápaválasztáson, a bíboros röviden így válaszolt: "Megtisztelő volt számomra, hogy a nevem felvetődött, de ez elsősorban a külföldi médiának köszönhető. Ferenc pápa kitűnő választás volt."
Temesi László