Ugrás a tartalomra

A tanítványból is mester lett

2013. április 10. szerda
Karsay Ferenc is Mocsai-tanítványként szerezte testnevelő diplomáját.
A tanítványból is mester lett

A kézis mester személye, pedagógiai módszerei már a "™80-as évek elején komoly hatással voltak az alpolgármesterre. A hajnali vizsgákat sem lehet elfelejteni.

- Azt jó néhányan tudják, hogy az utánpótlás-nevelésben, a jégkorong területén Karsay Ferenc ismert szakember, azt viszont kevesen, hogy Mocsai Lajos tanítványa. Hogy kerül a képbe a kézilabda mestere?

- A testnevelési egyetem, a TF hallgatója voltam, mivel középiskolai testnevelő tanár az alapképzettségem. Minden sportágat elsajátítottunk valamilyen szinten, és a kézilabda-képzés a labdajátékokon belül hangsúlyos terület. Két kézilabdatanárunk volt. Kovács László hatalmas szaktekintély, volt világválogatott kézilabdázó - az akkori Budapesti Honvéddel BEK-et nyert edző - a vezető tanár, és Mocsai Lajos, a tanársegéd. Nagyon jól kiegészítették egymást, és a mai napig dolgoznak együtt.

- Szigorú, keménykezű tanársegéd volt?

- Ellenkezőleg. Amíg Laci volt a szigor, keménység, a kérlelhetetlen követelmény, addig Lajos volt számunkra a lelkesedés, a lendület, a fiatalság, a lazaság. A mai tanítványainak lehet, hogy nehezebb elhinni, de ez akkor mindenképpen így volt. A feltörekvő fiatal nemzedék képviselőjeként közel állt a szívünkhöz, nagyon szerettük, szeretjük a mai napig, és miután az első tanítványai közé tartoztunk a TF-en, valószínűleg mi is mélyebb nyomokat hagytunk benne az átlagnál. A későbbiekben is figyelemmel kísértük egymást. Nekem volt a könnyebb dolgom, de az a megtiszteltetés ért, hogy általában ő is tudott rólam, és ha találkozunk, mindig van hozzám néhány jó szava.

- Mi lehet, az oka, hogy így megváltozott a mester habitusa?

- Az élsport, különösen a csapatsportok személyi vezetést kívánnak, egy felelőssel. Amennyiben az egész csapat teljesítményéért egy ember felel, akkor elsősorban az ő akaratának kell érvényt szerezni. A zsenik sosem egyszerű emberek, vannak olyan játékosegyéniségek, akikkel naponta meg kell küzdeni ahhoz, hogy az ember edzőként érvényesítse az akaratát. Persze vannak olyanok is, akikkel könnyebb együttműködni. Egy edzőnek nyilvánvalóan szüksége van mind a két, de akár százféle arcára is, hogy eredményes csapatot működtessen. Tehát van egy szigorú, kemény arca, ha arra van szükség, és van egy nagyon empatikus, megértő énje is - nem egyoldalú dolog ez.

- Mocsai Lajos rendhagyó oktatási módszereiről anekdoták születtek. Alpolgármester úrnak van ilyen élménye?

- Mindenki menekült Laci bácsi vizsgáiról és Lajoshoz szeretett volna kerülni, ezért aztán már olyan lehetetlen időpontokban is zajlottak vizsgák, mint reggel fél hét. ? hajlandó volt arra, hogy bejöjjön ilyen korán. Aztán az igazi móka az volt, amikor reggel fél 7-re odamentünk, hogy Lajosnál mutassuk be a kötelező gyakorlatokat, nála vizsgázzunk, és Kovács László jelent meg. Nem volt sétagalopp...