Ugrás a tartalomra

Thaiföldről Budafok-Téténybe

2013. április 04. csütörtök
Sors Tamás úszó az utolsó paralimpiájára készül, utána edzői pályára lép
Thaiföldről Budafok-Téténybe

Sors Tamás kétszeres paralimpiai bajnok úszó volt az "OlimpIkon" sorozat vendége a Klauzál Házban. Budafok-Téténybe egyenesen a repülőtérről érkezett a sportoló, egy thaiföldi edzőtábor után.

Dedikációval kezdődött az "OlimpIkon" elnevezésű rendezvénysorozat következő része a Klauzál Házban. Sors Tamás először a Klauzál Gábor Művelődési Központ nemzetiszínű zászlaját írta alá, majd a nézők állták körül a kézjegyére várva. A dedikáltató közönség soraiban megjelent Szabolcs Attila polgármester is.

Varga Barbara, a Klauzál Ház igazgatóhelyettese, a mai program házigazdája elmondta, hogy sorozatuk célja olyan sportolók bemutatása, akik teljesítményükkel másokat is ösztönözni tudnak.

Sors Tamás kisgyermekkorában már sok sportágat kipróbált, mikor nyolcéves kora körül az úszásnál kötött ki. A bajnoktól megtudtuk: az egyre több idejét elfoglaló tréningek mellett az a sikerének a titka, hogy ugyanazt az edzéstervet hajtotta végre, mint az ép sportolók, és velük együtt is úszott. Mint mondta, a gyerekek közül voltak, akik először nem mertek bemenni hozzá - a "másfél kezű" fiúhoz - a medencébe, azóta viszont komoly barátságok szövődtek. A barátok egyébként is sokat számítanak, miattuk nem hagyta ott az úszást. A születési rendellenesség az ő sorsa, elfogadta, edzője, Anatolij Petrov (Tolja bácsi) sem a sérültséggel foglalkozik - vallotta be Sors Tamás.

Sors Tamás első nagy sikerét Pekingben érte el 17 éves korában, amikor világcsúccsal nyert egyetlen magyar aranyérmesként, 100 méter pillangón. Előzőleg az edzője nagyon bízott a győzelemben, de elmondása szerint ő csak 15 perc múlva fogta fel, hogy nyert. Ezután úgy jött a siker, mint egy cunami, amelyet egy hétköznapi srácnak nehéz volt feldolgozni. Szerencsére a nagy felhajtás hamar lecsillapodott.

Londonba már esélyesként ment, az előző versenyeken jól szerepelt, és érezte, hogy a felkészültsége alapján nem lehet baj. Arra gondolt azonban, hogy közbejöhet egy betegség, egy sérülés, és akkor négy év munkája pillanatok alatt kárba veszhet. Ezért kicsit stresszesebb volt a londoni paralimpia előtt. Szerencsére ott is első napra esett fő száma, a 100 méter pillangó versenye, akárcsak Pekingben - és ez "szárnyakat adott" neki. - A többi érem boldogságból született - állítja a sportoló, mert szerinte egyik sem lett volna meg az első napi arany nélkül.

Sors Tamás most féléves pihenő után kezdett el újra edzeni. Úgy tervezi, hogy Rióban még elindul a harmadik paralimpiáján, de utána többet már nem versenyez. - Sokszor elmondtam, hogy nem szeretném az egész életemet az uszodában tölteni, de őszintén szólva valószínűleg ez nem így lesz. Ha már nem versenyzem, edzősködni fogok - árulta el a paralimpiai bajnok.

Kántor Klaudia