Ugrás a tartalomra

A Borváros díszpolgára

2013. március 21. csütörtök
Békési Imre szerint ezentúl másképp illik végigmennie az utcán
A Borváros díszpolgára

Az idei év díszpolgárával, Békési Imrével kitüntetéséről, eddigi tevékenységéről és további terveiről beszélgettünk.

- Milyen érzés a kerület díszpolgárának lenni?

- Mint titulus az öröm mellett egyben felelősséget is jelent, és egy 53 ezer fős kerület díszpolgári címe nem kis elvárásokat támaszt az emberben önmaga felé. Úgy érzem, ezután még fegyelmezettebben, még aktívabban kell dolgoznom közös célokért, még nagyobb és intenzívebb szerepet kell vállalnom a jövő építésében. A borkultúra és az idegenforgalom óriási kincse Budafoknak, és személyes felelősséget érzek a sorsáért, fejlődéséért - most, e megtisztelő kitüntetés után még inkább.

- Olyan embernek tartják, aki az álmait akkor is megvalósítja, ha mások kételkednek a sikerben. Igaz ez?

- Úgy vagyok vele, hogy "a lehetségest elérni művészet, de a lehetetlent megpróbálni kötelességünk". Olyan dolgokba is belevágtam, amelyek legkevésbé voltak sikerre ítélve - de a kételkedésekből a végére mindig remény és hit született, és ha induláskor egyedül voltam is, a célhoz már többedmagammal érkeztem. Most sem álmodtunk kicsiket: májusban szeretnénk megnyitni a pincerendszer egyik dunai bejáratát, hogy a turisták hajóval is idejöhessenek pincelátogatásra. A Záborszky Pince felújítása is folytatódik, egy barlangszínházat és egy a pincéket összekötő alagútrendszert tervezünk.

- Három helyszínen is munkálkodik, foglalkozik gasztronómiával, borkultúrával, rendezvényszervezéssel, kutatja a múlt értékeit, megőriz, létrehoz, fejleszt. Nem sok ez egyszerre?

- Nekem a budafoki pincerendszer az első pillanattól kezdve mást jelentett, mint azoknak, akik itt laknak. A kívülről néző ember tekintetével észrevettem a csodát, a kuriózumot. Megláttam azt a hihetetlen gazdagságú hagyatékot, amely nemzedékről-nemzedékre szállt, és fel akartam ezt mutatni másoknak is. Gigantikus munka volt, amit idáig meg tudtunk valósítani. A Borkatakomba étterem ma már a külföldi turisták által is ismert és kedvelt hely. Az exkluzív jellegű György-villa kisebb, de impozáns épülete és kertje nagyszabású társas összejövetelek kedvelt helyszíne. A Záborszky Pincészet ezer négyzetmétere pedig a legkülönfélébb rendezvények, koncertek, kiállítások és összejövetelek lebonyolítására is alkalmas. A pince egyik ágában skanzenszerű borutcát építettünk ki tíz magyar borvidék présházainak jellegzetes homlokzataival, a másikban életnagyságú panoptikumfigurák mutatják be a borászathoz kapcsolódó mesterségeket. Tavaly áprilisban nyitottuk meg ezt a hazánkban egyedülálló, de Európában is ritkaságszámba menő Borvárost.

- Kik támogatják nagyszabású tervei megvalósításában?

- Jó érzés tudni, hogy az egész kerület mellettem áll. Büszke vagyok arra, hogy sikerül magam mellett tudnom nemcsak munkatársaimat és a lakosságot, hanem a kerület politikai életének vezetőit is. A budafoki önkormányzat különösen érzékeny módon reagál a különböző kulturális elképzelésekre (erre jó példa a 20 éves Budafoki Dohnányi Zenekar támogatása), és ezt nagyon nagyra értékelem.

- Adyligeten lakik, ideje nagy részét azonban Budafokon tölti. Vannak barátai a kerületben?

- Úgy érzem, "gyütt-ment" létemre befogadtak a kerületiek, és igen közeli barátaim egy része is budafoki. ͍gy hát, ha fizikai nem is, szellemi otthonom Budafok, hiszen itt vannak azok az emberek, erők, gondolatok, eszmék és tevékenységek, amelyek közé "hazaérkezem". És hogy közösen tenni is tudunk, arra élő példa a Borváros és Pestis kápolna, melynek restaurálását Felényi Péter barátom végezte. ͍gy hát igen, nem Budafokon élek, de azt hiszem, mégis budafoki vagyok.

Tamás Angéla