Ugrás a tartalomra

Minden javakból a legjobbat

2013. március 21. csütörtök
Kányádi Sándor lesz a vendégünk a Költészet napján Budafok-Tétényben
Minden javakból a legjobbat

A Költészet napja alkalmából megrendezett Kaláka-koncerten nem kisebb vendéget üdvözölhetünk majd a kerületben a tervek szerint, mint Kányádi Sándor Kossuth-díjas erdélyi magyar költőt. A művész, ha egészségi állapota engedi, április 7-én a Klauzál Ház színpadán szerepel majd a muzsikusokkal.

A 83 éves Kányádi Sándor egyik legszebb verse a "Valaki jár a fák hegyén"... , amely egyben az 1997-ben megjelent összerostált verseskötetének címe is. A Kaláka együttes is ezt a sort választotta a koncerten elhangzó, megzenésített versekből összeállított ünnepi műsorának címéül.

A Kaláka együttes egyik tagja, Radványi Balázs, akinek nevéhez sok-sok költemény megzenésítése fűződik, egy interjúban így emlékezett vissza Kányádival való találkozásukra:

"Kányádi Sándort meghívták egyik rokona esküvőjére, ide Budapestre, de nem tudott eljönni. ͍gy maga helyett küldte a Két nyárfa című versét, és kért bennünket, hogy zenésítsük meg. A Kuplé a vörös villamosról is az ő felkérésére született. Egyébként tizenöt éves volt a Kaláka, amikor személyesen megismerkedtünk Sándor bácsival"... (Erős Kinga, Szépirodalmi Figyelő 2004/5.)

A Nagygalambfalván (Hargita megyében) született költő irodalomtanári, diplomáját rendszeres iskolai tanításra soha nem használta, mégis az irodalomnak szentelte egész életét, hogy József Attila szavaival élve egész népét taníthassa. Életművében a műfordításoknak is fontos szerep jutott. Fordításaiban egyszerű és világos nyelvezetet használ, csakúgy, mint saját költeményeiben. Hosszú pályafutását díjak és kitüntetések sokasága kíséri végig, életútja során verseskötetek és mesekönyvek tömege jelent meg.

Ki ne hallott volna a Világot látott egérkéről, vagy ki ne ismerné a Talpas történeteket? Talán nincs is olyan család, ahol a gyerekek ne énekelnék a Kaláka zenéjére, hogy "Volt egy fakatona, fából volt a lova, kengyele, kantárja a kádár munkája".... Kányádi Sándor ugyanis azt vallja: "A gyerekeknek minden javakból a legjobbat szoktuk juttatni - a versekből, az irodalomból is azt kellene."

T. A.