Ugrás a tartalomra

Kamillává vált a "macska"

2013. március 21. csütörtök
Dajka Margit legendás szerepében Hűvösvölgyi Ildikó
Kamillává vált a

Nagyon nagy adomány, hogy nőként, feleségként, anyaként és színésznőként is teljes életet élhetek - mondta lapunknak Hűvösvölgyi Ildikó, aki tengernyi tennivalója mellett is szakított időt arra, hogy kérdéseinkre válaszoljon, mert mint közölte, megtiszteltetés a számára, hogy kíváncsiak rá Budafok-Tétényben. A művésznőtől megtudtuk: mindenféle műfajban kipróbálhatta magát, musicalben, pódiumesteken és prózai szerepekben. Műsort vezethetett a Bartók rádióban, és még arra is lehetősége nyílt, hogy tanítson a Madách Musical Tánciskolában.

- Férjemmel harminchét éve élek boldog házasságban, és nagy öröm, hogy két nagylányom szeret velünk itthon lenni. Mindig azokat az embereket hozta elém az élet, akikkel találkoznom kellett, nem aggodalmaskodom, mert nincs miért. Semmi sem hiányzik az életemből - mondta el lapunknak a Macskák című musicallel nagy sikereket arató színésznő, akit a Liliomfi Kamillájaként láthatunk a Klauzál Ház színpadán.

- Mostanában hol láthatjuk Hűvösvölgyi Ildikót?

- Nagyon színes most a palettám, nyolc-tíz darabban játszom. Örülök, hogy ennyi helyen szerepelhetek, mert kellenek az új impulzusok. Április végén a Liliomfi című vígjátékban Dajka Margit legendás szerepét, Kamillát alakítom a Klauzál Ház színpadán, a József Attila Színházban pedig Arthur Miller: Édes fiaim című darabjában az orvos kicsit gonosz, féltékeny feleségeként lépek a közönség elé. Azokat a szerepeket szeretem, amelyek nem állnak olyan közel hozzám, azokban sokkal bátrabb és merészebb vagyok. Az ember nem szívesen adja ki magát, mert alapvetően szemérmes.

- A Madách Színházban kezdte színészi pályafutását. Mire emlékszik vissza a legszívesebben ebből az időből?

- A hetvenes években, amikor a színházhoz kerültem, mindjárt az első darabban Dajka Margittal játszottam együtt. Rajta kívül olyan színésznagyságokkal dolgozhattam, mint Lázár Mária, Tolnay Klári, Psota Irén, Márkus László vagy Schütz Ila, akiket nagyon szerettem. Mai napig bennem élnek: a hangjuk, a hanghordozásuk, a gesztusrendszerük, ahogyan egy szerepet felépítettek. Most is nagyon sokat merítek belőlük.

- Neve már a pályafutása kezdetén összeforrt a musicallel. Egy jó ideje azonban prózai szerepekben is láthatjuk, sőt, a Csendes csodák című előadóestjén Reményik Sándor verseiből nyújt át egy csokorra valót a közönségnek.

- Hosszú ideig játszottam zenés darabokban, 1983-tól a Macskákban, majd a Dr. Herzben, a kilencvenes évek elején pedig a József és a színes szélesvásznú álomkabát című musicalben. Ezeket követte az Apácák és a Mária evangéliuma, majd 1997-ben az Egy nyári éj mosolya. Rengeteget énekeltem és táncoltam, az alkatomból adódóan pedig nagyon sokáig kaptam fiatallány-szerepeket, de eljött a váltás ideje. Tizenkét év után kiléptem a Macskákból, mert úgy gondoltam, ha az embernek már nem esik igazán jól a szerep, vagy úgy érzi, hogy már nem tudja száz százalékosan teljesíteni feladatát, akkor váltania kell. Darvas Ilona akkor alapította meg a Turai Ida Színházat, és én elsők között társultam hozzájuk. Itt tanultam meg a prózai színjátszást. Remek szerepeket kaptam, amelyekben felfedeztem, hogy van humorom, tudok csúnya és öreg is lenni, meg hogy idősebb korban is el lehet játszani a fiatalt.

- Egy alkalommal azt nyilatkozta, hogy szívesen lenne Mary Poppins. Szeptember óta játszik a musicalben, de Corry nénit alakítja. Nem érte csalódás?

- Mary Poppinst valóban nagyon szívesen eljátszottam volna, de tizenöt évvel ezelőtt. Az a szerep a szteppeléssel, tánccal és repüléssel olyan nagy fizikai megterhelés, amely egy harminc-negyven éves színésznőnek való. Estéről estére hallgatom a dalokat az öltözőmben, ahol azokat együtt éneklem Mary Poppinsszal, majd kimegyek a színpadra, eljátszom Corry néni mesebeli figuráját, akit Dajka Margitkáról meg Békés Italáról mintáztam meg, és boldog vagyok. Az a fontos, hogy az ember benne legyen abban a darabban, amiben szeretne.

- A Madách Színházban májustól láthatjuk majd a Betörő az albérlőm című vígjátékban.

- Ez egy remek darab, így feltehetően nagyon nagy siker lesz. Alapvetően Halász Judit a főszereplő, nekem pedig kisebb szerepem van, a darab azonban a nyugati szisztémára készült, kettős szereposztásban. Időnként Judit helyére lépve én játszom a nagyon édes, tudálékos és bohó öregasszonyt, az én szerepemben pedig Bajza Vikit láthatja a közönség.

- A Macskák című musical idén ünnepli harmincadik évfordulóját. Az előadás pikantériája, hogy a jubileum alkalmából lányával, Kisfaludy Zsófiával is együtt játszik majd.

- Március 22-én új nemzedék veszi át a stafétabotot, de 25-én, a jubileumi előadáson minden szereplő, aki valaha játszott a Macskákban, színpadra lép. Számomra nagyon nagy öröm, hogy Zsófi abban a sikerdarabban játszhat, amely nekem is a csúcsot jelentette.

Tamás Angéla