Ugrás a tartalomra

Nívós programok, telt házak

2013. március 19. kedd
Mészáros Csaba igazgató szerint a Klauzál Gábor Művelődési Központ értéket közvetít
Nívós programok, telt házak

Mészáros Csaba másfél éve vezeti a Klauzál Gábor Művelődési Központot. Az elmúlt év számos sikeres rendezvényének elsődleges célja az értékközvetítés. A népszerű Klauzál Ház vezetőjét a várható programkínálatról kérdeztük, de visszapillantottunk az elmúlt évre is.

- Hogyan zárták a 2012-es esztendőt?

- A Klauzál Ház kínálata az előző évben mind szerkezetében, mind tartalmában megújult. Ha a tavalyi évet szeretnénk értékelni, mindenekelőtt vendégeinket kellene lajstromba venni. Böjte Csaba, Andrásfalvy Bertalan, Szörényi Levente, Jókai Anna, Jankovics Marcell, Erőss Zsolt, Melocco Miklós, Gyulai Líviusz, Czene Attila, Horváth Csaba, Pulai Imre, Berki Krisztián, Kozák Danuta, Sebestyén Márta, Hobo, a Kormorán, a Kaláka vagy a Ghymes - valamennyien a magyar kulturális élet kiemelkedő alakjai, valós emberi teljesítménnyel, amelyeket értékként kínáltunk közönségünk számára. Nem feledkezhetünk meg azonban közösségeinkről sem, például a foltvarrókról, a vasútmodellezőkről, a kertbarátokról, a galambászokról, a nyugdíjas csoportjainkról, de sorolhatnánk még. Fontos számunkra, hogy úgy érezzék, otthonra leltek intézményünkben, és ezért valamennyi munkatársunkat is köszönet illeti fáradozásaikért.

- Intézményvezetőként milyen célok vezérlik?

- Mi, a Klauzál Ház dolgozói büszkék vagyunk arra, hogy Budapest egyik legszebb művelődési házában dolgozhatunk. A legnagyobb feladatunk pedig, hogy ennek megfelelően az intézmény tartalma is igazodjon a kiemelkedő infrastrukturális lehetőségeinkhez. Hálásak vagyunk a fenntartónknak, a XXII. kerületi önkormányzatnak, hogy a kultúrát a jövőbe való befektetésként kezeli, és ennek megfelelően biztosítja számunkra a színvonalas szakmai munkához szükséges anyagi fedezetet. Egy közművelődési intézménynek nemcsak programok szervezése a feladata, hanem fontos küldetésünknek tartjuk az értékközvetítést is. Ebből áll éppen társadalmi felelősségünk: igazi példaképeket állítani gyermekeink elé, megismertetni a magyar történelem - a korábbi évtizedek alatt tabunak számító - kiemelkedő eseményeit, népi hagyományainkat megőrzendő értékként eléjük állítani. Ezen kívül fontos célunk, hogy vendégeink nálunk elfelejtsék a hétköznapok szürkeségét és egy-egy koncert, vagy színházi élmény után feltöltődve menjenek haza, majd újra visszatérjenek hozzánk. Azt gondolom, hogy a 2012-es esztendőben sikerült közelebb kerülnünk céljaink megvalósításához.

- Hogyan indult az év, milyen újdonságra, változásra számíthatunk 2013-ban?

- Folytatjuk sikeres programjainkat: OlimpIkon sorozatunkban márciusban vendégünk lesz Sors Tamás többszörös paralimpiai bajnok úszó. Folytatódnak a Klauzál Akadémia ismeretterjesztő előadásai, a Vén Emil Galériában továbbra is a helyi alkotóművészeknek adunk teret a bemutatkozásra. Az ifjúsági korosztályra gondolva született meg a Szertelenül címen futó drogprevenciós sorozatunk ötlete. Dr. Zacher Gábor és Szabó Győző óriási érdeklődés mellett lezajlott beszélgetései után a következő hónapokban Győrfi Pál, majd Csernus Imre lesz a vendégünk. Nagyszerű színészek (Benedek Miklós, Molnár Piroska, Koltai Róbert, Mikó István) játékát csodálhatjuk meg az első fél évben színházi bérletünk előadásaiban. Ebben a hónapban fellép nálunk a Csík zenekar és Halász Judit. Folytatódnak a családi hétvégéink is a Dzsungel Könyve musical és az Alma együttes előadásaival.

- Hogyan ünneplik a Magyar költészet napját, és milyen programokkal szolgálnak a tavaszi fesztiválon?

- Az április számunkra összekapcsolódik a Magyar költészet napjának megünneplésével. A "Valaki jár a fák hegyén"... című zenés-verses előadást a Kaláka Együttessel és vendégünkkel, Kányádi Sándor Kossuth-díjas erdélyi magyar költővel tesszük emlékezetessé. Májusban egész napos Mesefesztivállal várjuk a családokat, továbbá a nagy hagyományokkal rendelkező, immár 39. Budafoki Tavaszi Fesztivál (május 21-június 2.) izgalmasnak ígérkező könnyű- és komolyzenei koncertjeivel, színházi előadásaival, kiállításaival készülünk. Idén is több helyszínen egymást érik majd a rendezvényeink, amelyek egyre többször hoznak telt házat. Ezért is azt tanácsoljuk, a jegyvásárlásokat ne halasszák az utolsó pillanatra!

Temesi László