Ugrás a tartalomra

Uniós projekt három utca kiépítésére

2010. július 05. hétfő
Fejlesztés az uniós és a hazai források felhasználásával.
Uniós projekt három utca kiépítésére

Július 5-e és augusztus 30-a között szilárd burkolattal lát el a nyertes beruházó három utcát Budafok-Tétényben. Július 2-án Szabolcs Attila polgármester és az uniós projektet a közbeszerzési eljáráson induló hat ajánlattevő közül megnyerő Juhász János, a Juhász Teher Kft. vezetője írták alá a szerződést.

Szabolcs Attila polgármester az aláírást követő sajtótájékoztatón elmondta: a kerületben óriási a lakossági igény a szilárd burkolat építésre. Jogszabályi előírás az őszközmű megléte a szilárd burkolat lefektetése előtt. A mostani három útszakasz kiépítése a kerületi problémát enyhíti. Karsay Ferenc alpolgármester szerint a szilárd burkolatú utak építése öt évvel ezelőttig a kerület sikerágazata volt. Ekkor vette át a Főváros a csatornázásokat. A kétszintű közigazgatás és a Főváros tehetetlensége az, ami elsősorban akadályozza a fejlesztéseket, nem pedig a gazdasági problémák. Németh Zoltán alpolgármester, országgyűlési képviselő megerősítette: mióta a Fővárosé lett a feladat nemcsak a kerületben, de sehol Budapesten nem épült csatorna, a fő gyűjtőcsatornák kivételével. Többek között ezért csúsznak a burkolatjavítások is.

Az Európai Unió a közel hetvenmilliós összköltségű projekt elszámolható költségének hetven százalékával, 49 millió forinttal támogatja a beruházást. Az önrész 21 millió forint. Mindhárom utcában lakossági kezdeményezés alapján indult a projekt előkészítése. Az érintett lakók többségének útépítésre vonatkozó szándéknyilatkozata alapján készíttette el az önkormányzat a kiviteli terveket. Az építési engedély beszerzését követően nyújtották be az útépítésre vonatkozó pályázati anyagot. A kiírás szerint csak összközműves, gyűjtőúthoz kapcsolódó, építési engedéllyel rendelkező útépítések vehettek részt a pályázatban. Budafok-Tétény ezen követelményeknek megfelelve nyerte el a támogatást.

A XXII. kerületi belterületi utak szilárd burkolattal való ellátása zöldfelület rendezéssel című projekt aIII.utcára, aLehelutcára, valamint aParkutca Bajcsy Zs. u. - Klauzál G. u. közötti szakaszára vonatkozik. A Lehel utcában 303 m hosszon, 4,5 m szélességben, a Park utcában 344 m hosszon, 4 m szélességben, a III. utcában 218 m hosszon, 4,8 m szélességben két rétegű aszfalt burkolat épül. Mindhárom helyen kétoldali szegélyt építenek, a felszíni vízelvezetést burkolt szikkasztóárokkal oldják meg. A zöldfelület rendezés során fákat, cserjéket ültetnek ésgyepesítenek.