Ugrás a tartalomra

Csak egy papír? - Süveges Gergő a Klauzálban

2013. február 23. szombat
A házasság nem működik. Magától. Csak akkor működik, ha mind a ketten akarjuk.
Csak egy papír? - Süveges Gergő a Klauzálban

A házasság nem megoldás, hanem lehetőség, és nem terápia, hanem folyamatos munka. Talán a legkeményebb munka, amit az életünkben végezhetünk. Jól csinálni csak együtt lehet - elrontani viszont egyedül is - mondta Süveges Gergő február 21-én, a Klauzál Szalonban.

Az újságíróként és televíziós műsorvezetőként dolgozó négygyermekes családapát a Klauzál Ház igazgatója, Mészáros Csaba - aki maga is három gyermek édesapja - kérdezte családról, munkáról, házasságról az előző heti Házasság Hete apropóján.

Nem a gyerek születése a szentség, hanem a házasság - emelte ki Süveges Gergő, mikor a ma már ritkaságnak számító népes családjáról kérdezték - épp ezért elsődleges feladatuknak tekintik a feleségével együtt, hogy kettőjük harmóniáját megőrizzék, már csak a gyerekek érdekében is. Ez a legtöbb, amit adhatnak nekik. A házasságnak nem a gyerek a lényege. Isten férfinak és nőnek teremtett bennünket, nem pedig férfinak, nőnek és gyereknek. Az elsődleges kapcsolat egy családban a házastársi kapcsolat. Az a dolgunk, hogy valamilyen szinten Isten képmásaivá váljunk és gyümölcsöt teremjünk. Lehet gyümölcs a gyermek is. Azért születtek gyermekeik, hogy a harmóniát, Isten szeretetének megtapasztalását valakinek tovább tudják adni.

Legyen heti egy este, amikor minőségi időt szánunk egymásra, kapcsolatunk elmélyítésére házastársunkkal - tanácsolta a műsorvezető. ?k ezt a napot a naptárba is előre beírják.

Örül, hogy a két könyve ( Apa-kép-írás, Apaszem) megszületett. Egyrészt az apai szempont kevésbé van képviselve más írásokban, másrészt pedig annyiféle életformát népszerűsítenek manapság, hogy jó, ha azt az életformát - férj, feleség és közös gyerekek - is meg lehet ismerni, amiben ők élnek.

A nagy család összetartása következetességet igényel, határokat igyekeznek húzni már csecsemőkortól a napirend bevezetésével. Ezt később is betartják és inkább kapaszkodóvá válik az időbeosztás, mintsem korláttá. Természetesen igazság és irgalom vezeti a szülőket, nem a vasszigor. A gyerekeket komolyan veszik, megpróbálnak minden kérdésre továbbépíthető válaszokat adni. Persze ők is megoszthatják gondolataikat, érzéseiket. Egyik családi jelszavuk: "Mindent mondhatsz, csak szépen mondd!"". Természetesen náluk is, mint a legtöbb családban vannak viták, többször a gyerekek előtt, de fontos, hogy ők is lássák, hogy van konfliktus és azt is, hogy van megoldása is, mégpedig szóbeli megoldása. De egy másodpercre sem kérdőjeleződik meg, hogy a szülők szeretik egymást.

A munkában örül a változatosságnak, inspirálja, ha sokféle területen dolgozhat. A tavalyi év ebből a szempontból paradicsomi időszaknak számított - két televíziós csatornán és a Kossuth Rádióban is volt műsora. Kedvenc közvetítései között említette az új Nemzeti Színház megnyitóját, az István, a király csíksomlyói bemutatóját, a Nagy Könyvet, vagy a választási műsorokat.

A házasságban alapnak tekinti a felbonthatatlanságot. Isten férfinak és nőnek teremtett bennünket, az ő képére és hasonlatosságára. Ezt a képet ketten jobban meg tudjuk közelíteni, mint egyedül. Ez saját erőből nem megy. A házasságukban nem ketten vannak, hanem hárman. Isten támogatja őket. A felbonthatatlanság tudata alapvetően befolyásolja egy kapcsolat kimenetelét. Konfliktusaik alkalmával fel sem merül, hogy a megoldást kívül keressék. Belül kell megoldani a problémákat. Példaként hozta egy évtizedek óta házas férfi magyarázatát: ""Tudja, én olyan korban nőttem föl, amikor ha valami elromlott azt nem kidobták, hanem megjavították.""

Kántor Klaudia