Ugrás a tartalomra

Fesztiválozó képzőművészek

2012. szeptember 13. csütörtök
A Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál kísérőprogramjai között elmaradhatatlanok a művészeti kiállítások. Idén sem volt hiány ezekben.
Fesztiválozó képzőművészek

"Múltunk kincsei" címmel festmény- és műtárgykiállítást láthatott a közönség a Lics Pincészetben.
Solymos Tamás Géza festőművész budafoki ihletésű képei azért is különösek, mert Tamás nem helybéli, csupán "csak" beleszerelmesedett Budafokba, elszakíthatatlanul vonzódik Budafok történelme, épített és természeti értékei iránt. A képeken megcsodálhattuk mindazokat, amikre az itt lakók talán nem is mindig figyelnek fel, hiszen nekik természetes közeg az, amiben élnek. Az olajképeken visszaköszönnek a Péter-Pál utca, a Hosszúhegy utca, a Magdolna utca stb. öreg házai, a maguk természetes bájával, csodálatos színeivel.

Stankowsky Attila ötvös és ezüstműves, múzeumi munkatársként, restaurátorként üveggel, kerámiával és ötvöstárgyakkal egyaránt foglalkozott. Eklektikus tárlata több évszázad motívumkincseiből adott ízelítőt.
A kiállítást Szabolcs Attila polgármester nyitotta meg, az alkotásokat Garbóci László helytörténész, a Promontorium Borlovagrend tagja, és dr. Szatmári Sarolta múzeumigazgató, a Lórántffy Zsuzsanna Borrend tagja méltatta a zsúfolásig megtelt pincében.

 Szintén kettős tárlatot nyitott a fesztivál alkalmából a Záborszky Kiállítócsarnok, az egykori borpince. Kanyó Ferenc fotóművész "A fjordok földjén" című, tárgyszerű és személyes vallomását láthattuk Norvégiáról. Képei szinte ábrázolhatatlan dimenziókat, lenyűgöző tájakat és igen kedves embereket hoztak el közénk.

A Mészáros László Képzőművészeti Egyesület a kiállítócsarnok jelmondatát adta a budafoki és borászati ihletésű festményekből álló tárlat címéül: "Egy pincényi történelem, egy pincényi kultúra".

A megnyitón először Vegar Andreassen, a Norvég Nagykövetség ideiglenes ügyvivője beszélt. Örömmel állapította meg: Nyugat-Norvégia természeti csodáinak és életének legjellemzőbb pillanatait sikerült a fotósnak megjeleníteni. Németh Zoltán országgyűlési képviselő a kiállító művész egyik gondolatát idézte, mely szerint az alkotó is csak az elkészült fotókon látta meg újra teljes szépségében a helyszínen alig érzékelt csodát. Szabolcs Attila polgármester itt is hangsúlyozta: büszke arra, hogy a nehézségek ellenére is vannak olyan pincészeteink, amelyek támogatják a művészetet. A rendezvényen a számos érdeklődő mellett részt vett Karsay Ferenc alpolgármester és több kerületi önkormányzati képviselő is. A Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola muzsikus növendékei klasszikus darabokat adtak elő.

Performansznak is beillő nyári művésztelepen adóztak Budafok örökségének az ARTÉR Művészeti Egyesület fiatal képző- és iparművészei. Hagyományosan, budafoki mészkőből készítették el szobraikat a Tétényi Dunapart Lovasklub területén, melyeket "Kőtermések" címmel, a Törley Pezsgőpincészet udvarán láthatott a közönség.

A megnyitón a vendégeket Quirin Károly, a Chevaliers Törley Pezsgőrend ceremóniamestere köszöntötte, a kiállítást Bartos Mihály helytörténész méltatta. Közreműködött a Madárdal Zenekar.

 A Seybold-Garab pincében Tokaji Elemér kerületünkben élő fémszobrász figuratív szobrait tekinthették meg a látogatók.