Ugrás a tartalomra

Borozgatni Mikszáth Kálmánnal

2012. szeptember 13. csütörtök
Az idei Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál fővédnöke L. Simon László volt, aki nemcsak kulturális államtitkárként, hanem szenvedélyes borászként is vállalta a részvételt a rendezvényen.
Borozgatni Mikszáth Kálmánnal

A fesztivál egyik fő támogatója, a Nemzeti Kulturális Alap elnökét mint költőt és irodalmárt is faggattuk a kultúra és a bor kapcsolatáról.

- Budafokon nemcsak épületet keresett, hanem tárgyalni is járt a borászati szakképzés ügyében. Tud-e ebben segíteni a kormány?

- A borászati szakközépiskola igazgatójával és az ott dolgozó szakemberekkel nagyon jó a viszonyom, a megnyitóünnepség előtt is fent voltam a tangazdaságban. Fontosnak tartom, hogy segítsünk, hogy legyenek olyan helyek, ahol megfelelő borászati szakembereket tudnak kinevelni.


Az államtitkár a fesztivál megnyitóján. Mellette Szabolcs Attila polgármester és felesége, Németh Zoltán országgyűlési képviselő és Karsay Ferenc alpolgármester.

- Mi a véleménye arról, hogy az irodalom és az alkohol házassága a mennyekben köttetett?

- Most már hosszúnak nevezhető irodalmi pályafutásom során azt tapasztaltam, hogy nincs olyan művész, aki ne kötött volna szoros barátságot az alkohollal.

- Egyiküket, Hajnóczy Pétert kedveli?

- Igen. Voltak olyanok (például Hajnóczy), akik tönkretették az itallal az életüket, ami miatt szomorú vagyok, bár soha nem lehet tudni, hogy önpusztítás nélkül az életmű megszületik-e. Nincsenek életreceptek, üdvözíthető életutak. Van, aki néhány év alatt ég el, mint a szalmaláng, és zseniális életművet hagy maga után, van, aki pedig hosszú évek szívós munkájával hoz létre ugyanolyan értékes életművet. Voltak írók, akiknél a delírium motiváló erőként hatott, de ezzel óvatos vagyok, mert félreérthetik. A tehetség ugyanis nem az alkoholtól adatik meg.

 
Németh Zoltán országgyűlési képviselő és L. Simon László a borlovagokkal (az államtitkár maga is tagja a velencei Szt. Benedictus Borlovagrendnek)

- Úgy tudjuk, otthon, Velence környékén termel irsai olivért, shirazt, kékfrankost, chardonnay-t. Melyik fajta ihletné leginkább versírásra?

- Lics Laci azt állítja, hogy a Lics Pincészet Szekszárdi Bikavére, de nincs igaza, mert inkább a Pákozdi Olaszrizlingjét innám.

- Ha valamelyik magyar klasszikus szerzővel leülhetne borozni, kit választana?

- Nehéz kérdés, mert a legjobb borverseket Petőfi írta, aki köztudottan a sört szerette. Mikszáth Kálmánnal ülnék le borozni, ha megtehetném. Elpipázgatnék vele, mert nagyon kíváncsi lennék arra, hogy ha föltámadna, mint az ő regényében Zrínyi, akkor mit mondana erről a korról, és mit tanácsolna nekem mint politikusnak.

Herold ?gnes