Ugrás a tartalomra

A drog olyan, mint a mérgeskígyó

2011. október 13. csütörtök
Drogmegelőzési kiállítás nyílt október 4-én a Campona bevásárlóközpontban.
A drog olyan, mint a mérgeskígyó

Az ünnepélyes megnyitó programja drogtörténeti bemutatóval kezdődött, majd a látogatók dokumentumfilmeket, fényképeket és jegyzőkönyveket tekinthettek meg a témával kapcsolatban. A megjelenteknek dr. Zacher Gábor, a Péterfy Sándor utcai kórház toxikológiai osztályának osztályvezető főorvosa tartott előadást az úgynevezett "dizájnerdrogokról".

 

A drogmegelőzési kiállítás résztvevői között volt Müller Éva, a Nemzeti Drogprevenciós Osztály főosztályvezető-helyettese, Németh Zoltán országgyűlési képviselő és Bató András rendőr őrnagy, kerületi rendőrkapitány. A kiállítást Karsay Ferenc alpolgármester nyitotta meg. Mint mondta, nem kell politikusnak, orvosnak vagy éppen tanárnak lenni ahhoz, hogy rádöbbenjünk a drogokkal kapcsolatos kérdések fontosságára.
- Az első reakciók nekem is családapaként jutnak eszembe, hiszen én is féltem a gyermekeimet mindattól, amit a kábítószerek pusztító világa jelent - tette hozzá az alpolgármester.

 

- Kábítószerekhez egyáltalán nem szabad nyúlni, legyen szó bármelyik fajtájáról. Inkább aszerint csoportosítanék, hogy mennyire ismert a hatásuk - mondta dr. Zacher Gábor toxikológus. - Ma, az új dizájnerdrogok piacán rengeteg olyan szerrel állunk szemben, amit ismerünk és a hatását is feltérképeztük. Arról azonban még nincs információ, hogy milyen következményekkel jár az, ha valaki évekig alkalmaz ilyen szert. A dizájnerdrogokat a mindennapos használatra szánt fürdősóként, növényvédőként, esetleg oldószerként hirdetik. A hatóanyagok, amiket tartalmaznak, alig különböznek a betiltott drogoktól, így a használójukra szinte ugyanúgy hatnak. A kábítószer olyan, mint a mérgeskígyó. A szerhasználatnak nem az a lényege, hogy veszélyes-e vagy sem, hanem az, hogy minden esetben megváltoztatja használóját. Az alkoholban, a drogban és minden tudatmódosító szerben van egy közös pont. Ez pedig a hatása, ami különbözik ugyan, de a végeredmény minden esetben a változás - fejtette ki Zacher Gábor. Aki egyszer függővé vált, egész életében az marad. A rendszeres droghasználathoz a szervezet hozzászokik, és egy idő után akár a normál ember számára halálos adagot is képes tolerálni - figyelmeztetett a toxikológus. - A függőségnek megvannak a jelei: a tudatos szerkereső magatartás, az elvonási tünetek megléte. Van olyan drog, ami csak pszichésen hat, de előfordul, hogy valamelyik szer hiánya testi elvonási tünetekkel is jár, ami megnehezíti a leszokást - fűzte hozzá a szakember.
Dr. Zacher Gábor hangsúlyozta: ha egy közösségnek helyén van az értékrendje, nagyon sokat tud segíteni a függőknek a leszokásban.

Andróczi Júlia (15 éves), Matild Médiaiskola, újságíró tagozat