Ugrás a tartalomra

Szeretettel fogadták Bonnban a kerület küldöttségét

2011. október 10. hétfő
A testvérvárosi kapcsolatok keretében kaptunk meghívást az idén a Német Egység Napja alkalmából rendezett ünnepségekre.
Szeretettel fogadták Bonnban a kerület küldöttségét

A Német Egység Napját a Német Szövetségi Köztársaságban 1954 és 1990 között június 17-én, az 1953-as kelet-berlini felkelés évfordulóján ünnepelték. A munkások felkelését a szovjet tankok verték le.


1990 óta a volt NDK-val való újraegyesülést ünneplik minden év október 3-án. A központi ünnepségsorozatot idén a hagyománytól eltérően nem Berlinben, hanem Bonnban tartották , annak tiszteletére, hogy az egykori Német Szövetségi Köztársaságot 60 évvel ezelőtti Bonnban alapították meg.

Ugyancsak ősszel zajlanak Bonnban a hagyományos Beethoven-fesztivál eseményei is, amelyet idén a Liszt-emlékév rendezvényei is gazdagítottak. Liszt több szálon kötődik a városhoz, ő emeltette az első Beethoven-csarnokot és Beethoven emlékművét Bonnban. A különböző műfajok krémjét felvonultató zenei eseménysorozaton két neves magyar művész: Snétberger Ferenc és Tony Lakatos is fellépett.


A Német Egység Napja szervezői minden évben a legjobb, nemzetközi színvonalú zenekarokat és szólistákat hívják meg. Idén a Budafoki Dohnányi Zenekart érte a megtiszteltetés, hogy a fesztivál keretében a Német Egység Napján játszhatott.


A koncerten Liszt, Dohnányi, Wagner, valamint Kodály művei csendültek fel, Jandó Jenő, Budafok-Tétény díszpolgára, Kossuth-díjas zongoraművész közreműködésével.


Az ünnepi esemény fővédnökeként jelent volt Hans-Dietrich Genscher, 1974 és 1992 között Németország külügyminisztere, valamint Magyarország berlini nagykövete, Czukor József is. A képen láthatók balról jobbra: Helmut Kollig, Bonn kerület polgármestere, Czukor József berlini magyar nagykövet, Szabolcs Attila, Hans-Dietrich Genscher felesége társaságában.


A hangverseny végén a német publikum állva ünnepelte a Budafoki Dohnányi Zenekar magával ragadó produkcióját.


A kerületi delegáció részére ezen kívül is gazdag programot szerveztek a vendéglátók. Az első napon szabadtéri jazzkoncertet hallgattunk a múzeumnegyedben rendezett Big Band-fesztiválon.  A képen a Bigband der Beethovenstadt Bonn látható.


Másnap az Operaházban körbevittek minket a színfalak mögött: voltunk a jelmezkészítőknél, díszletterveket is láttunk, elmondták a díszlet készítésének folyamatát. Megnéztünk egy főpróbát is a hétfői premierre. Amatőrök adtak elő egy táncos darabot, amely időrendi sorrendben mutatta be a németországi eseményeket az egyesítésig. A darab a mi Vígszínházunk Össztánc című előadásához hasonlítható.


Megmutatták nekünk a város új büszkeségét, az érdekes építészeti megoldásokat felsorakoztató Kameha Grand Hotelt is.


Karl Wilhelm Starcke volt kerületi polgármester kíséretében jártuk végig a város 18. században alapított, történeti értékű temetőjét.


Régi barátoktól búcsúztunk október 4-én, akik nagyon sokat tettek a két kerület és polgárai kapcsolataiért. A képen: Bonn belvárosa madártávlatból.

Fotók: Papp Tibor