Ugrás a tartalomra

Kerületiek Csíksomlyón

2010. május 27. csütörtök
Karsay Ferenc alpolgármester az idén negyedik alkalommal szervezett zarándoklatot a csíksomlyói búcsúba. Budafok-tétény keresztalja idén több mint ötven emberből állt.
Kerületiek Csíksomlyón

Hazaérkezésük után Karsay Ferenc adott rövid beszámolót.

- Kik vettek részt a zarándoklaton?

KF: A csoport szervezésében nagyon komoly segítséget kaptam a XXII. kerületünkben szolgáló plébánosoktól, akik tájékoztatták gyülekezetüket erről a lehetőségről. Ezúton is köszönöm a segítségüket, így hamar megteltek a helyek autóbuszunkon.
A "Budafok-Tétény keresztalja" tábla alatt azonban egy busznyi embernél sokkal többen vonultunk a somlyói nyeregbe. A Kegytemplom kertjében találkoztunk a Budafoki Erdély-járók lelkes csapatával. A somlyói búcsú melletti egyéb programjaink döntő többségét pedig a nagytétényi Bartók Béla Általános Iskola fiatal pedagógusa, Bánhegyi Boglárka szervezte. Az ő csoportjukkal együtt vettünk részt az ünnepi szentmisén is.
Rajtuk kívül nagyon sok ismerős és ismeretlen kerületi lakótársunk üdvözölt bennünket, és kértük egymásra a Csíksomlyói Szűzanya áldását.

- Ön szerint mi Csíksomlyó üzenete?

KF: Sokan és sokféleképpen fogalmazták már meg ezt az üzenetet. Szerintem az a tény, hogy évről évre, vallási hovatartozástól függetlenül, egyre többen vesznek részt a somlyói búcsún - idén mintegy hatszázezren -, azt bizonyítja, hogy a magyar nemzet képes megkérdőjelezhetetlen közös értékeket megfogalmazni és elfogadni. Ezek az értékek pedig, amit minden zarándok magáénak érezhet, az a hit Istenben, Hazánkban, jövőnkben, saját magunkban.
Aki ezeket magáénak érzi, az előtt nyitva áll az út szerető, megbocsátó és tenni akaró közösségbe!

Kapcsolódó: Márton ?ron püspök 1945-ös, ma is aktuális beszéde

További képek a fotóalbumban láthatók.