Ugrás a tartalomra

A budafoki Borváros

2010. május 10. hétfő
Szabolcs Attila polgármester és dr. Feledy Balázs, a Képző- és Iparművészeti Közalapítvány a XXII. kerület Kultúrájáért elnöke május 8-án, szombaton pincebejárással egybekötött sajtótájékoztatón mutatták be az Európai Unió támogatásával Budafokon, a Záborszky pincében létrejövő Borváros terveit.
A budafoki Borváros

A tervezet az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg 2011. július 23-i határidővel. A Borváros igen változatos és izgalmas borászati és kulturális attrakciókat kínál, melynek eredményeképpen új turisztikai kínálat jön létre Budapesten, amely egyaránt számot tarthat a nemzetközi, és a hazai nagyközönség érdeklődésére, egyúttal hozzájárul a kerület gazdaságának fellendítéséhez. Budapest XXII. kerületében először fordul elő, hogy nagyobb összegű, ez esetben közel 300 millió forintos EU-pályázatot nyerve kihasználhatóvá válik a Magyarországon egyedülálló, de a földrészünkön is ritka adottság. Ez a kerületben található, mintegy 120 kilométer hosszú pincerendszer. Az egyik, több hektáros összterületű pince funkcióváltásával valósul meg a Borváros.

A projekt legfőbb eleme a borutca, amely egy borvidék hangulatos utcájaként képzelhető el azzal az érdekességgel, hogy ez az utca Magyarország különböző borvidékeire jellemző hangulatot jelenít meg pincehomlokzataival, és szőlőhegyi kápolnájával. Másik látványossága a kádár, fafaragó és hajóépítő mesterségek múzeuma, panoptikuma, a harmadik pedig az egész országban egyedülálló pestiskápolna és a szabadtűzhelyes egykori barlanglakás bemutatása. Emellett felújítják a kádármesterség remekeinek mondható, az 1880-as évek végén készült faragott díszhordó-sort, és látványelemek rendszerét dolgozzák ki gyermekprogramok számára.