Ugrás a tartalomra

„Aranyos” pár a cirkuszban

2020. február 17. hétfő
Ifj. Richter József és felesége Arany Pierrot-díjat nyert
„Aranyos” pár a cirkuszban

Két év után újra a cirkuszvilág legjobbjai vetélkedtek a porondon, január közepén, a XIII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, amelyen szép magyar siker született: ifj. Richter József és felesége, Merrylu Arany Pierrot-díjat nyert. Richterék évek óta kötődnek Budafokhoz…

„Aranyos” pár a cirkuszbanA világ minden tájáról – húsz országból – idesereglett artisták, cirkuszművészek egy hétig vetélkedtek a különféle díjakért. Ifj. Richter József és ifjú felesége, a német származású Merrylu Richter – négy éve házasodtak össze, világraszóló esküvőjük a bazilikában volt, és egy hatalmas elefánt hátán vonultak be a turisták legnagyobb örömére a székesegyház elé – elefánt helyett lóháton száguldozott be a porondra, hogy a négylábún balettozzanak. Két éve Arany Bohóc díjas produkciójukhoz még Stéphanie monacói hercegnő is gratulált Monte-Carlóban, most Budapesten telt ház előtt gratulált nekik az egész cirkuszszakma. Az aranyfokozat elnyerése egy újabb bizonyíték arra, hogy a duó fejlődése töretlen.

– Mi is gratulálunk az Arany Pierrot-díjhoz…

– Köszönöm. A Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál negyedszázados történetében én vagyok az egyedüli magyar artista, aki elnyerte ezt a rangos díjat és büszke vagyok rá, hogy már kétszer. Érdekesség, hogy először hat évvel ezelőtt, 2014-ben, és ekkor nyert későbbi feleségem, Merrylu is külön produkcióval, most meg együtt. Életünk nagy ajándéka ez a díj.

– Férfi és nő, állat és ember harmonikus együttlétében, száguldásában gyönyörködhettünk a fesztiválon. Meddig láthatjuk ezt a virtuóz produkciót?

– A Fővárosi Nagycirkuszban még másfél hónapig, utána pedig az egész országban. Családi cirkuszunkkal, a Magyar Nemzeti Cirkusszal húsz városba látogatunk el, október közepétől pedig Budafokon, a szokásos helyünkön táborozunk le hetekre. Nagyon szeretnek itt bennünket, és mi is nagyon szeretünk itt lenni.

– Annyira, hogy ideköltöznek?

– Semmi sincs kizárva, de a cirkuszunk biztosan. Van egy terület a Barackos utcában, amelyet két éve megvásároltunk, és azóta itt van a telephelyünk, a raktárunk, innen kelünk útra a jövő hónapban országos turnénkra.

– Van tervük a területtel?

– Egy merész álmom van. Itt szeretnék létrehozni egy állandó cirkuszt.

– A Fővárosi Nagycirkusz konkurenciáját?!

– Egy kétmilliós városban elfér két cirkusz, hiszen színházak is megférnek egymás mellett. Párizsban, Moszkvában is több cirkusz van, akkor Budapesten is lehet. A minőségi produkciókra mindig van igény.

– Mikor adnák át a létesítményt, és hány férőhelyes lenne?

– Dátumot még nem tudok mondani, de az biztos, hogy nem egy-két éven belül valósulna meg. Másfél ezren férnének be a többfunkciós, mozgatható lelátókkal ellátott épületbe, amelyben koncertek, színházi előadások, sportrendezvények is lennének.

– Sok sikert kívánunk budafoki álma megvalósításához!

(Temesi László)